Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ДБР: викрито масштабну схему контрабанди

  • 10.09.2021, 18:15
  • 704

В Україну незаконно ввозили російське пальне

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Організатори використовували вантажні кораблі під українським прапором, які здійснювали комерційні рейси в іноземні порти. Екіпажі відключали системи автоматичної ідентифікації суден на маршруті до Румунії, Туреччини та Болгарії. З відключеними «маячками» кораблі прямували у визначену акваторію, де приймали нафтопродукти з російських танкерів. Завантажені пальним кораблі поверталися на затверджений маршрут та знову з’являлись на радарах.

Після прибуття до румунських, турецьких та болгарських портів судна поверталися в Україну. Для розмитнення пального організатори підробляли документацію, в якій вказували іншу країну походження продукції, оскільки при офіційній закупівлі пального у резидентів Росії до імпортера застосовуються додаткові заходи контролю органами митниці та ДПС. А також для мінімізації податків занижували обсяги ввезеного пального.

Оборудка з контрабандним пальним проводилась через Одеську митницю. З початку року цими суднами в Україну легально ввезено 27 тис. тонн нафтопродуктів. За інформацією слідства — це третина від реально імпортованого пального.

Слідчі зʼясували, що масштабна схема «безперешкодного» ввезення російського пального деякими українськими фірмами відбувається за сприяння посадовців Одеської та Енергетичної митниць і Південного регіонального управління Держприкордонслужби. Під час перевірок виявлені порушення в діяльності митних складів на терміналах, де зберігались ввезені нафтопродукти.

Читайте також: «Слуги» намагаються виправдати Трухіна: є причина

Схожі новини