Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Полтві знайшли точне місце переховування євреїв

Після низки досліджень, дигери нарешті знайшли місце, де під час війни переховувалися у Львові євреї. Це місце - у річці Полтві, і знаходиться під площею Соборною

Фото explorer.lviv.ua
Фото explorer.lviv.ua

Там є кілька речових доказів побуту людей. У стінах Полтви були забиті цвяхи, на які вішали одяг чи торби з їжею, а також розкидане бите скло. Також віднайшли велику емальовану миску і залишки відра, ополонник, ніж. Про це сказав для «ВЗ» львівський дигер Андрій Риштун.

«Там є два сухих коридори, які ще залишилися з середньовічної дренажної системи, — наголошує пан Андрій. — Довжина кожного близько двадцяти метрів. Далі — завал… Ці коридори не використовуються як каналізація. Тому там сухо та можна спокійно перебувати довший час. Підземелля ці невеликі, на одну-дві сім’ї. Стояти в повний ріст не вийде, потрібно згинатися».

За словами дигера, потрапити в це місце можна двома шляхами: або через люк на літньому майданчику кафе, що навпроти церкви Андрія, або з підземної Полтви.

«Сюди веде хід від пам’ятника Міцкевичу по вулиці Валовій та Сербській, — продовжує розмову Андрій Риштун. — Останні двісті метрів треба повзти навкарачки каналізаційною трубою. Шлях, розташування та конфігурація сховку повністю відповідають спогадам Іґнація Хіґера».

Читайте також: Мерія хоче вигнати зі Львова приміські маршрутки

Схожі новини