Передплата 2024 «Добра кухня»

М'янма звинуватила Україну в постачанні зброї місцевій хунті

  • 08.09.2021, 19:45
  • 859

В "Укроборонпромі" заявили, що постачання товарів військового призначення до М’янми, де відбулася спроба військового перевороту, здійснюється у відповідності до законодавства, але зброї смертельного ураження туди не продають

Про це сказала пресслужба «Укроборонпрому» в коментарі УП, DW, Justice for Myanmar.

«У 2019−2021 рр. експорт товарів (послуг) військового призначення смертельного ураження до М’янми не здійснювався.

Терміни дії договорів, їхня вартість, обсяги експорту тощо є конфіденційною інформацією та згідно з умовами договору не підлягає розголошенню третій стороні.

Експорт товарів військового призначення та подвійного використання до будь-якої країни світу, зокрема М’янми, здійснюється державними підприємствами — учасниками ДК «Укроборонпром» винятково у відповідності з вимогами чинного законодавства та міжнародних зобов’язань України", — йдеться у коментарі.

Водночас активісти Justice for Myanmar 8 вересня опублікували матеріал у якому зазначили, що «Укроборонпром» та «Укрспецекспорт» все ще постачають комплектуючі для танків, літаків та іншої зброї у М’янму навіть після спроби військового перевороту.

Зокрема, нібито «Мотор Січ» двічі експортувала двигуни і запчастини до М'янми після спроби військового перевороту: в травні 2021 року обладнання для турбореактивних двигунів, а в лютому через приватного постачальника ВВС Sky Aviator механічні деталі.

Також відомо, що у травні 2021 року «Укроборонсервіс» відвантажив компанії Yatanarpon Aviation більше 164 кг запасних частин до літаків.

Активісти стверджують, що українські підприємства разом із збройними силами М’янми збагачують приватні компанії, які сприяють закупівлі зброї. У русі «Justice for Myanmar» вважають, що такі підприємства мають стати об'єктом санкцій, щоб зупинити потік зброї.

У червні 2021 року Україна проголосувала за резолюцію Генасамблеї ООН про припинення постачання озброєння у М’янму.

У М'янмі вважають, що до поставок зброї з України причетний почесний консул України в М'янмі Аунг Хлаінг Оо. Його називають великим закупівельником зброї.

За словами джерела руху, пов'язаного з військовими, Аунг Хлаінг Оо отримує комісійні в сумі 20−30% від продажу зброї з України.

Читайте також: У М'янмі хочуть запровадити надзвичайний стан до 2023 року

Схожі новини