Передплата 2024 ВЗ

На Львівщину знову завітає всесвітньовідомий кінорежисер Кшиштоф Зануссі

Кшиштоф Зануссі їде до Ходорова

Про це повідомляє телеведуча Леся Вакулюк на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, що Кшиштоф Зануссі у 2017 році знімав у Львові свій фільм «Ефір», а Остап Вакулюк зіграв у ньому роль лікаря. Леся Вакулюк зазначає: «Не знаю, чи цього разу Остап Вакулюк сказав би про все публічно, якби не одна обставина, — приїзд режисера до Ходорова і показ його кінострічки „Ефір“ фільмуватиме знімальна група. Остапова скромність — вічний привід моїх із ним суперечок. Він дуже не любить говорити про себе, бо вважає, що говорити про людину мають її справи і вчинки. Я переконую його, що час зараз такий: нема ні слова про це у соцмережах — вважай, що нічого й не було».

Читайте також: Кшиштоф Зануссі: «Мене росіяни запитують, чим таким Україна відрізняється від Росії? Відповідаю: «Майданом! Тепер це інша країна»

Фото з відритих джерел
Фото з відритих джерел

Про всесвітньовідомого режисера, лауреата Каннського кінофестивалю Кшиштофа Зануссі і ходорівчанина Остапа Вакулюка зніматимуть документальний фільм. Знімання вже відбулися у Варшаві, Римі та Ватикані, а тепер в кадр потрапить і Ходорів.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Чому творці документалки обрали це містечко і поставили його в один ряд зі світовими столицями? Річ у тому, що в стрічці розповідатиметься не лише про те, як на весь світ став відомим режисер із Польщі італійського походження (Кшиштоф Зануссі є нащадком тих самих Зануссі, які виробляють побутову техніку — від порохотягів до холодильників), але й про те, що він зробив для України і українського кіно.

А Кшиштоф Зануссі, власне, був першим, хто відкрив для польського глядача видатного українського актора Богдана Ступку. Також він засуджував те, що російська влада незаконно утримувала українського режисера Олега Сенцова. Висловлював свою підтримку українцям і під час Революції Гідності.

Зокрема, саме пан Кшиштоф допоміг Остапові Вакулюку з помешканням та адаптацією у Польщі, коли тому довелося втекти за кордон, оскільки його арештували за участь у протестах на Майдані. Згодом Остап почав навчання в Катовіцькій кіношколі. Для зйомок у фільмі режисер шукав молодого актора, який міг би розмовляти і польською, і українською. Після трьох етапів кастингу Кшиштоф Зануссі затвердив на роль саме Остапа. Лише мав до нього одну важливу вимогу: Остаповий герой — Тарас, за сценарієм повинен був розмовляти польською з відчутним українським акцентом. «Я три роки працював над тим, щоб моя польська була автентична, а тут власне треба було розмовляти неправильно», — пригадує Остап. Аби не втратити роль, йому довелося заново вчитися українському акценту.

Отож, подія відбудеться 11 вересня у Ходорівському Палаці Культури. З нагоди приїзду до Ходорова режисера цієї стрічки відбудеться безкоштовний її показ. Після кіносеансу можна буде поспілкуватися з самим Кшиштофом Зануссі.

Схожі новини