Передплата 2024 «Добрий господар»

Українські кінематографісти повезли до Венеції аж три фільми

1 вересня відкрився один з найстаріших кінофестивалів світу

Цього року Україна на Венеційському кінофестивалі, який відкрився 1 вересня й триватиме до 11-го, представлена відразу трьома фільмами. Один із них в основній конкурсній програмі й боротиметься за «Золотого лева». Це стрічка Валентина Васяновича — драма «Відблиск» (на фото — кадр з фільму).

У центрі сюжету — історія лікаря-добровольця, який після повернення з полону намагається при­стосуватися до мирного життя. Режисер Валентин Васянович уже знайомий міжнародній кіноспільноті, адже 2019 року на Венеційському кінофестивалі його фільм «Атлантида» переміг у програмі «Горизонти».

Цьогоріч у «Горизонтах» буде представлено дві українські картини. Фільм «Носоріг» режисера Олега Сенцова розповідає історію бандита, який потрапляє у кримінальне середовище 90-х років. Сюжет засно­вано на реальних подіях, а роботу над фільмом Сенцов розпочав ще 2012 року. Однак її довелося призупини­ти через незаконний арешт режисера російськими спецслужбами 2014 року й тривале ув’язнення.

Також до конкурсної програми «Горизонти» увій­шов фільм спільного виробництва України, Словач­чини й Чехії «Цензорка» режисера Петера Керекеша. У центрі сюжету — молода жінка Леся, яка відбуває покарання в одному із виправних закладів Одеси.

А тим часом…

Торік Венеційський кінофестиваль був єдиним з усіх міжнародних кінооглядів, який, попри панде­мію, вирішили провести у повноцінному форматі. Головну нагороду 2020-го отримала американ­ська картина «Земля кочівників» Хлої Чжао, яка незабаром після цього отримала за неї «Оскар».

Читайте також: На фразу відомого режисера Террі Гілліама «Спасибо русским!» одесити відповіли «Слава Україні!»

Схожі новини