Передплата 2024 ВЗ

Дослідження: діти, народжені під час пандемії, мають нижчий рівень інтелекту. У чому причина?

  • 16.08.2021, 20:15
  • 1 001

Дослідники називають однією з причин підвищений рівень стресу в матерів

Група американських вчених провела дослідження, метою якого було виявити, як пандемія впливає на розвиток та інтелект дітей. Результати дослідження опубліковано на сервері препринтів medRxiv, передає «Дивогляд».

Учені дослідили 672 дітей, які були народжені у різні періоди: до січня 2019 року, з січня 2019 по березень 2020 і після весни 2020 року.

Усі діти народилися народилися доношеними і без вроджених вад. Дослідники провели серію тестів, щоб визначити рівень IQ, когнітивні здібності, а також вербальні та моторні функції кожного із дітей.

Виявилося, що у дітей, які народилися після початку пандемії усі досліджені показники нижчі, ніж і дітей, які народилися раніше. Середній рівень IQ дітей, народжених до початку пандемії, склав 100, а у «пандемічних» дітей — лише 78.

При цьому прослідковується закономірність: чим нижчий соціально-економічний рівень родини, тим нижчі показники у дитини.

Автори дослідження вважають, що причиною таких результатів є те, що під час пандемії молоді батьки мали підвищений рівень стресу через вимушену ізоляцію, роботу з дому з маленькими дітьми, брак підтримки від рідних, тощо. Окрім того, стрес матері через початок пандемії міг негативно вплинути на внутрішньоутробний розвиток дитини.

Читайте також: Чи лікує полин від коронавірусу — ВООЗ

Схожі новини