Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не раніше, ніж через 70 днів розпочнуть демонтаж сумновідомого будинку в Дрогобичі

  • 20.07.2021, 20:27
  • 675

Це передбачено правилами перемовин з претендентами на виконання робіт

Відділ з надзвичайних ситуацій Дрогобицької ОТГ, як поінформував нас його керівник Ігор Юзьв’як, розпочав активні перемовини з претендентами на виконання робіт з демонтажу і вивезення уламків розташованого на вулиці Михайла Грушевського, 101/1 у Дрогобичі сумновідомого аварійного будинку.

Нагадуємо, 28 серпня 2019 року у даній будівлі обвалився один із під’їздів, внаслідок чого загинули 8 осіб, в тому числі одна дитина. Будинок визнали аварійним. Кабмін України видав спецрозпорядження, згідно з яким було виділено кошти на придбання житла в інших будинках всім власникам житла з визнаної аварійної на вул. Грушевського напівзруйнованої будівлі, крім тих, хто володів 6 приміщеннями нежитлового призначення. Будинок класифікували таким, що підлягає зносу. Час йшов, а до демонтажу так і не дійшло.

І тоді сталося те, що частенько трапляється у подібного роду випадках. Будинок вдруге нагадав про себе. Як і в першого разу, стався обвал одного з під’їздів. До надзвичайників, як згодом стало відомо, сигнал надійшов у неділю, 18 липня, близько 13 год. Дехто з уповноважених службових осіб настільки поспішав на виклик, що під час відпочинку у вихідний день не став втрачати час на перевдягання — в одних шортах прибіг до місця події. Дякувати Богові, цього разу обійшлося без потерпілих і людських жертв. Огляд приміщень не підтвердив найгірші припущення про ймовірне проживання у закинутих квартирах безхатченків. Цього разу обійшлося без потерпілих і жертв. Все добре.

Читайте також: У Дрогобичі впала друга частина будинку, який обвалився два роки тому (фото)

Але є запитання. Чому після майже двох років, які минули після обвалу 2019 року, будинок так і не демонтували?

Як пояснили нам у відділі з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконкому Дрогобицької ОТГ, досі демонтаж аварійної споруди не можна було здійснити через дію арешту суду, під яким напівзруйнований будинок перебував з 2 вересня 2019 року до 24 червня 2021 року. До 29 червня 2021 року діяв термін можливого оскарження рішення суду. Тепер, як пояснили у Дрогобицькій ратуші, робиться все для того, щоб оперативно розпочати розбирати те, що залишилось із житлового будинку. Тендеру серед претендентів на виконання робіт не буде, позаяк йдеться про аварійний будинок. Це, звісно, добре для тих випадків, коли йдеться про кончу необхідність оперативного виконання замовлення. Водночас нова надзвичайна подія у Дрогобичі — слабка втіха для тих, хто добивається негайного демонтажу. Чекати доведеться не менше 70 днів, як це й передбачено правилами перемовин з претендентами на виконання робіт. До того часу будинок стоятиме, якщо, звісно, не дійде до чергового обвалу чи то одного, чи обох під’їздів, які залишились із колишньої житлової споруди.

Нестор Стах

Схожі новини