Передплата 2024 «Добра кухня»

PORT: біля Львова збудують інноваційний логістичний центр

У селі Пасіки-Зубрицькі зводять один з найбільших логістичних центрів у Західній Україні.

15 липня на території Давидівської ОТГ презентували новий логістичний центр PORT, а учасники заходу заклали символічну стіну з іменних цеглин. Після завершення будівництва тут «пришвартуються» сотні бізнесменів та робітників підприємств.

На вражаючій території 8,08 га кипить будівництво: зводять 36 900 кв. м складських приміщень, 2600 кв. м торгових і 1400 кв. м адміністративних приміщень. До кінця цього року на території центру запрацюють перші підприємства.

В регіоні це буде перший логістичний комплекс, створений за аналогією світових компаній — власник купує приміщення чи склад на стадії будівництва та може повністю адаптувати його під себе. Про це на презентації розповів співінвестор будівництва Дмитро Ковальчук — київський девелопер та засновник Alterra Group. Компанія займається будівництвом та управлінням комерційною нерухомістю, зокрема у Львові, Києві, Дніпрі та інших містах. У їхньому портфелі 36 об’єктів нерухомості, 420 орендарів та більше 137 500 кв. м в управлінні. І хоч компанія має чималий досвід, PORT є одним з наймасштабніших проектів, над яким працювала команда.

Для реалізації проекту використали бізнес-модель житлової нерухомості.

«Ми взяли модель за якою продається некомерційна нерухомість і просто наклали її на логістичний центр. В результаті маємо відділ продажів, в який можна прийти і купити приміщення», — зазначив Д. Ковальчук.

Складські приміщення презентовані, як зазначають в компанії, «будь-якого розміру і для будь-яких потреб». Можна придбати конкретний метраж під себе: приміщення від 365 кв. м, торгові приміщення від 70 кв. м та офісні приміщення від 100 кв.м. Особливість комплексу в тому, що інвестори зводять не просто склади, а ще й простір для бізнесу — офіс та шоурум знаходяться в одному місці.

«В шоурумах бізнес, маючи склад, одразу матиме точку продажу — це дуже економить на логістиці. Ми будуємо офіс класу Б, в який буде не соромно привести іноземних партнерів», — розповів на презентації Дмитро Ковальчук.

Комплекс спроектували акцентуючи увагу на дизайні, також у проекті власна інфраструктура. На території логістичного центру не лише складські приміщення, а торгові зали, адміністративні будівлі, офіси представницького класу, їдальня та кав’ярня, супермаркет, аптека, банк та зона відпочинку з озером.

«Також ми встановимо на території арт-об'єкти, зокрема маяк, який буде освітлювати шлях підприємцям в темну пору доби», — сказав Дмитро Ковальчук.

Логістичний центр повністю здадуть в експлуатацію до кінця 2022 року. Першу чергу планують здати вже в четвертому кварталі цього року.

«Ми з нашими партнерами створюємо у Львові один з найбільших в Західній Україні логістичний центр, який потрібен нашій прикордонній області. А тому готові інвестувати в цей масштабний проект сотні мільйонів гривень», — розповів співінвестор будівництва Роман Городечний, також співзасновник компанії Regno, яка імпортує сири, молочну продукцію, делікатеси та алкогольні напої з понад 10 країн світу.

Логістичний центр зводять на околиці Львова, біля вулиці Зелена.

«Як колишній бізнесмен я розумію, що тут дуже вигідне розташування, бо неподалік кільцева і важлива транспортна розв’язка, яка сполучає Львів з іншими містами України. Для нас логістичний центр дуже привабливий, бюджет ОТГ отримає чималі надходження з оренди землі, податку на нерухомість та податків з доходів бізнесменів, що тут працюватимуть», — впевнений голова Давидівської ОТГ Володимир Керницький.

PORT — це місце перетину шляхів, людей та бізнесу, переконані інвестори. Логістичний центр створюють враховуючи комфорт людей, які працюватимуть на території.

«Ми створимо клуб капітанів — це певна спільнота власників і користувачів приміщень навколо якої будуть відбуватися обговорення побутових питань» — розповів Дмитро Ковальчук

«Завдяки цьому хабу область отримає тисячі нових робочих місць. Адміністрація не створює робочі місця, однак сприяє, щоб це робили такі компанії, як PORT» — зазначив на презентації голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Крім того, інвестори логістичного центру розповіли, що планують масштабувати проект.

«В нас вже ведуться переговори з іншими містами України. Раді, що Львівщина завжди позитивно сприймає проекти на які інші дивляться з острахом» — підсумував Роман Городечний.

Крім того, PORT сприятиме бізнесовому розвитку регіону і торгівлі з країнами ЄС.

Схожі новини