Передплата 2024 «Добрий господар»

На Каннському кінофестивалі покажуть фільм Сергія Лозниці “Бабин Яр”

"Це наша історія, яку не потрібно віддавати іншим"

Всесвітня прем’єра документального фільму «Бабин Яр. Контекст» режисера Сергія Лозниці відбудеться на Каннському фестивалі, який стартує 6 липня та триватиме до 17 липня.

Стрічку представлять у програмі «Спеціальний показ» (Séance Speciale).

Документальний фільм «Бабин Яр. Контекст» зроблений нідерландською компанією ATOMS & VOID на замовлення Меморіального центру Голокосту Бабин Яр (Україна).

Стрічка заснована на архівних матеріалах і розповідає про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29−30 вересня 1941 року, а також про наслідки цієї трагедії.

У фільмі використано матеріали з Красногорського архіву (РДАКФД), Бундесархіву та німецьких регіональних архівів, архіву імені Пшеничного, а також з приватних зібрань.

Сергій Лозниця. Фото з відкритих джерел
Сергій Лозниця. Фото з відкритих джерел

— Деякі матеріали збереглися дуже добре, а деякі були в поганому стані, — сказав Сергій Лозниця. — Реставрація зображень тривала кілька місяців. Нам вдалося знайти документи, з якими не були знайомі навіть фахівці-історики. Наприклад, ми змогли зібрати повністю виступ Діни Пронічевої на Київському процесі. Річ у тім, що в київському архіві Пшеничного зберігалася лише частина цього матеріалу, а в російському Красногорському архіві ми знайшли весь знятий матеріал свідчень Пронічевої, зокрема кадри, які не ввійшли до випущеного в 1946 році в СРСР кіножурналу.

В Україні фільм «Бабин Яр. Контекст» Меморіальний центр Голокосту Бабин Яр представить восени цього року в межах заходів, приурочених до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Коментар для «ВЗ»

Микола Посівнич, кандидат історичних наук

— Історія Другої світової війни в Україні після цих радянських історій є дуже спотвореною. Саме Бабин Яр, історія Голокосту — дуже заплутані і фактично викривлені. А ще вони під подвійним забуттям — з одного боку німецьким, з іншого радянським. Але це наша історія, яку не потрібно віддавати іншим. Бабин Яр, як би то парадоксально не звучало, забутий і в українців. І от на таких темах Другої світової війни — чи то єврейські, чи ромські, польські, чи українські мають бути у нашому контексті і подаватися поглядом з українського боку. Маємо ці моменти, які не можемо приховувати, їх треба, навпаки, представляти в українському контексті. Бо, на жаль, маємо погляд наших сусідів. І в інформаційній війні ми їм програємо. Тому, якщо фільм знятий українськими митцями і представлений на міжнародному кінофестивалі — це дуже добре.

Читайте також: «Раніше українське кіно було у дефіциті. Зараз вливається багато нової крові»

Схожі новини