Передплата 2024 ВЗ

Книги про президенство Трампа вказують на його божевілля, - ЗМІ

  • 30.06.2021, 11:55
  • 640

Три книги про президентство 45-го американського лідера Дональда Трампа, опубліковані останнім часом, підтверджують наявність у нього психічних розладів

Про це повідомляє американський телеканал CNN.

У фрагментах із цих книг йдеться про те, що відбувалося в Білому домі тоді, коли Дональд Трамп намагався скасувати результати президентських виборів, дав наказ правоохоронцям розігнати мітинги проти расизму, а також — переслідував своїх політичних опонентів.

У книгах описано Трампа, який протягом останнього року «був одержимий теоріями змови та оточений помічниками, які знали, що він помиляється, але надто боялися сказати йому правду».

Журналіст ABC News Джонатан Карл у книзі «Зрада», яка вийде в листопаді, розповів про спроби Трампа вимагати скасувати результати виборів. Тодішнім союзником Трампа був генпрокурор США Вільям Барр. У цій ситуації він вирішив відмовитися від дружби із Трампом і не ставити під сумнів легітимність виборів 2020 року.

Барр став свого роду «фактчекінгістом» (перевіряв факти), адже особисто вивчив та перевірив деякі теорії Трампа щодо фальсифікації виборів. Апогей цієї драматичної ситуації був 1 грудня. Тоді Трамп викликав Барра в Овальний кабінет.

За словами одного з інсайдерів, тоді в Трампа були «очі та манери божевільного». Він постійно кричав на Барра та стукав кулаком по столу. Трамп звинувачував Барра в тому, що той не хотів розпочати кримінальні провадження проти Хантера Байдена, а також ексдиректора ФБР Джеймса Комі.

Через кілька тижнів, 6 січня, відбувся штурм Капітолія. Журналіст Майкл Вольф у книзі «Зсув: останні дні президентства Трампа», яку опублікують 27 липня, описав події, які відбувалися у Білому домі, коли прихильники Трампа штурмували Капітолій.

Тоді всі радники Трампа казали про те, що віцепрезидент Майк Пенс ніколи не погодиться з неконституційною схемою Трампа щодо ануляції результатів виборів у деяких штатах. Вони знали, що в Трампа «психічний розклад», але були надто налякані, аби сказати йому, що скасувати результати виборів неможливо.

«Замість цього Трамп ще сильніше скував себе ланцюгом з адвокатом — Руді Джуліані, який очолив шалені спроби скасувати результати виборів на місцевому, державному та федеральному рівнях. Джуліані тільки поглибив впевненість Трампа в теорії передвиборчої змови», — сказано в матеріалі.

Читайте також: Трамп збирався помилувати сам себе, — NYT

Союзники Трампа просили його публічно не підтримувати насилля в Капітолії. У книзі журналіста Wall Street Journal Майкла Бендера «Чесно кажучи, ми виграли ці вибори» описано, як Трамп наказав правоохоронцям діяти радикальніше, аби припинити антирасистські мітинги, які перетворилися на масові заворушення у великих містах.

Тоді в ситуаційній кімнаті Білого дому відбулася сварка між Трампом та генералом Марком Міллі, головою Об’єднаного комітету начальників штабів. Трамп сказав, що хоче розмістити військових в американських містах та призначити Міллі очільником процесу.

«Чорт забирай! Тут повно адвокатів. Хтось поінформує його про мої юридичні обов’язки?» — кричав тоді Міллі, бо Трамп не хотів його чути.

Барр також сказав Трампу, що Міллі має рацію і не може робити тих кроків, яких вимагає Трамп. Але Трамп стверджує, що такого не було, хоча журналісту цю інформацію підтвердили кілька інсайдерів.

Схожі новини