Передплата 2024 «Добрий господар»

"Так склалося історично": чому ФРН не хоче постачати Україні зброю?

  • 26.06.2021, 15:35
  • 624

У Німеччині більшість політиків дуже обережно ставиться до питання надання зброї Східній Європі через історичне тло і виховання з ідеєю, що "німецької зброї тут ніколи не буде"

Про це у інтерв’ю ZN.UA розповіла посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

Відповідаючи на питання, чому Німеччина, один із найбільших світових експортерів зброї, відмовляє Україні в постачанні озброєння, посол сказала так:

«Для Німеччини історично Східна Європа — особлива частина світу. Ми всі були виховані з ідеєю, що німецьких солдатів, німецької зброї тут ніколи не буде.

Ця ідея ніби в ДНК німців. І є дуже мало моїх співвітчизників, котрі, як я, бачили війну тут і зараз. Я теж так вихована", — сказала Фельдгузен.

«Вчора (22 червня, — ред.) була символічна дата — 80-річчя нападу Німеччини на Радянський Союз. Для нас усе це дуже складно. І треба знайти і в Бундестазі, і в уряді більшість, аби змінити думку щодо зброї для цього регіону», — додала вона.

Читайте також: Німецька дипломатка пояснила ідею Меркель щодо саміту з Путіним

Реагуючи на коментар, що Німеччина продає багато зброї Єгипту та іншим країнам Близькосхідного регіону, які беруть участь у конфлікті в Ємені, Фельдгузен сказала, що «це не Східна Європа».

«Я говорю про історію, а вона постійно фігурує у наших дискусіях у Німеччині, і ви ж бачите зараз ці суперечки щодо політики пам’яті. Ми дуже обережні в цих питаннях», — сказала вона,

Водночас посол визнала, що «часи й уряди змінюються» і, «можливо, щось зміниться і в цьому питанні».

Схожі новини