Передплата 2024 «Добра кухня»

Пилок може поширювати коронавірус, – дослідження

  • 23.06.2021, 19:45
  • 664

Науковці з університету Нікосії з'ясували, що пилок, зокрема, верби, може сприяти поширенню вірусу COVID-19. Через це дослідники радять переглянути правила соціального дистанціювання

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в науковому журналі Physics of Fluids.

Науковці з університету Нікосії (Кіпр) Таліб Дбук і Дімітріс Дрікакіс використовували комп'ютерну модель, щоб показати, як рухається пилок верби. Комп'ютерна модель відтворила реалістичне дерево, яке виробляє пилок, поблизу якого зібралося майже 100 людей, частина з яких були заражені COVID-19.

«Це включало тисячі листів дерев і частинок пилку, сотні стебел і реалістичне скупчення натовпу з майже 100 осіб приблизно у 20 метрах від дерева», — пояснив Дбук.

Коли пилок дерев потрапляв на вітер і поширювався серед натовпу, деякі пилинки прикріплювались до частинок COVID-19, несучи їх далі, ніж вони б подорожували поодинці.

Кожне зерно пилку може нести сотні частинок вірусу, а інколи дерево може заповнювати кубічний метр повітря 1500 зернами.

Дослідження доводять, що пилок може мати значний вплив на передачу вірусу.

«Вивчаючи меншу групу людей в тих же умовах, ми виявили, що мінімальної соціальної відстані (два метри) недостатньо для безпеки натовпу навіть просто неба, якщо є висока концентрація пилкового зерна, тобто з березня по травень. Отож, державні органи повинні переглянути рекомендації з соціального дистанціювання», — йдеться у дослідженні.

Дослідники зазначили, що дані потрібно адаптувати під різні країни, адже вони можуть мати різну сезонність пилку.

Також вони планують зробити подальші дослідження того, як ця динаміка впливає на дихання людини в різних атмосферних умовах.

Читайте також: В Україні стартував четвертий етап вакцинації

Схожі новини