Передплата 2024 «Добрий господар»

У вежі Цитаделі постануть офіси

Але у мерії заявляють, що інвестор знехтував місцевими містобудівними обмеженнями...

На львівській Цитаделі відбудеться реставрація однієї із занедбаних веж. Там постане офісний центр. Проте у Львівській міській раді під час засідання виконкому забили на сполох. Мовляв, інвестор не має на це дозвільних документів від міста, а обмежився лише погодженнями від Міністерства культури та обласного ДАБІ.

Голова Львівської ОТГ Андрій Садовий заявив: «Підприємець не звертався до містобудівної ради, також не отримував містобудівних умов та обмежень від міської ради та виконавчого комітету. Для міста важливо контролювати вплив цього проєкту на містобудівну ситуацію, зокрема у частині охорони історичного середовища».

Садовий надіслав офіційний лист міністру культури Олександру Ткаченку зі своїми обуреннями… 24−25 червня планується візит міністра культури до Львова. Тож голова Львівської ОТГ запрошує міністра відвідати Цитадель, щоб той на власні очі переконався, що дозвіл його відомства на реконструкцію вежі негативно впливатиме на містобудівну та охоронну концепцію. «Є певна прогалина у законодавстві, і цим можуть скористатися люди, які можуть зробити погані речі», — вважає Садовий.

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко розповіла «ВЗ», що усі вежі Цитаделі давно приватизовані. Це сталося у період, коли там ще працював завод «Електрон». Тривалий час частину будівель Цитаделі здавали в оренду під склади, а частина стояла порожньою. «Інвестор, який хоче реставрувати вежу, не отримав від ЛМР дозволу на проектування, який видає виконком, — зауважила Онищенко. — Проєктна документація не відповідає пам'ятко-охоронним вимогам… Щоправда, отримав дозвіл від ДАБІ. Юристи мерії будуть вивчати, де інвестор порушив законодавство».