Передплата 2025 «Добрий господар»

«Парк „Цитадель“ має історичну цінність, всупереч закону тут розбудовують споруду»

Реконструкція будівлі перейшла в незаконне будівництво, за цим стоїть родина підприємців Дубневичів

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Будівельний скандал — незаконне будівництво в парку «Цитадель», в заповідній історичній зоні Львова. За цим стоїть компанія «Передзвін», що належить родині нардепа Ярослава Дубневича, який з листопада 2023 року перебуває в міжнародному розшуку (кримінальна справа щодо заволодіння майном держави на 2,1 млрд грн). Фірма Дубневича мала проводити капітальний ремонт будинку в парку «Цитадель», але насправді самовільно розбудовує його без дозволів від мерії.

У поліції відкрили кримінальну справу, триває слідство. Міністерство культури України видало припис про зупинення будівельних робіт, але забудовник робіт так і не спинив.

Типова схема самобудів — розпочати реконструкцію за документами і під «шумок» добудувати об'єкт значно більшим, на що вже немає дозволів.

«Парк „Цитадель“ має історичну цінність. Тут є велика кількість пам’яток архітектури, тому обурливо, коли всупереч чинному законодавству і без дозволів здійснюються роботи, — сказав для „ВЗ“ заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач. — У підприємців є будівля, мають документи на капітальний ремонт і вони мали просто відремонтувати будівлю в межах існуючих об'ємів. А не щось демонтовувати, добудовувати. У підприємців документів на такі роботи немає. Оренду комунальної землі не продовжено, містобудівні не отримали… Через воєнний стан в Україні діє мораторій на перевірки будівництва, а це проблема».

Любомир Зубач сказав, що попри мораторій, юридичний департамент міськради подасть позов до суду. Днями працівники управління охорони історичного середовища оглянули будинок в парку, зафіксували порушення, звернулися до поліції. Під час огляду об'єкта охоронець блокував роботу правоохоронців та чиновників Ратуші.