Передплата 2024 ВЗ

Переможницею стала наймолодша

У Гібралтарі закінчився четвертий і останній етап Гран-прі ФІДЕ серед жінок, в якому змагалися 12 шахісток світового класу

Але ще за тур до кінця стало відомим ім’я переможниці. Нею стала наймолодша учасниця змагань, Жансая Абдумалік із Казахстану, якій 12 січня виповнився 21 рік.

На попередньому, третьому етапі Гран-прі Фіде, Абдумалік була третьою, і ось чи не найбільший в її кар’єрі успіх. Шахістка з Казахстану розпочала турнір з двох пере­мог, потім кілька партій звела унічию, а тоді виграла три зустрічі поспіль і стала недо­сяжною для суперниць. Жансая Абдума­лік набрала 8,5 очка, випередивши україн­ку Марічку Музичук (7) і Гюнай Мамадзада (Азербайджан) та Катерину Лагно (РФ) — по 6,5 очка. Українка Анна Музичук посіла сьоме місце — 5,5 очка (по 2 перемоги та поразки і 7 нічиїх).

А тим часом…

Чоловічий рейтинг-лист, оголошений ФІДЕ 1 червня, очолює чемпіон світу Маг­нус Карлсен (Норвегія) — 2847. Другим йде американець Фабіано Каруана — 2820, тре­тім — претендент на осінній матч з чемпіоном світу, Ян Непомнящий із РФ — 2792. У першій сотні топ-списку — семеро укра­їнців, найкращий з яких, львів’янин Юрій Криворучко, на 40-му місці — 2699.

Жіночу топ-сотню рейтингу ФІДЕ очо­лює китаянка Хоу Іфань — 2658, виперед­жаючи Олександру Горячкіну з РФ (2596). Сестри-львів'янки Марія (2544) і Анна Му­зичук (2535) посідають у рейтингу ФІДЕ 6-те й 7-ме місця.

Схожі новини