Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна намагається перехопити забраковану у Європі вакцину, - Bloomberg

  • 19.04.2021, 18:35
  • 1 115

Україна почала гонитву за COVID-вакциною, від якої відмовляється Західна Європа

Мова йде про препарат AstraZeneca, повідомляє Bloomberg.

Уряд України, який намагався налагодити постачання вакцин, каже, що місяцями веде перемовини з Європейським Союзом про потенційні закупівлі препаратів. Оскільки нещодавно Данія взагалі заборонила використання вакцини AstraZeneca, Чехія, Латвія і Литва також розпочали «полювання» на дози, які не хоче використовувати Західна Європа.

Східна Європа останніми тижнями стала глобальним епіцентром смертності та зростання випадків COVID-19, і регіон відчайдушно потребує більшої кількості вакцин.

Зокрема, програма вакцинації в Україні є однією з найповільніших у Європі.

«Ніхто не збирається відмовлятися від вакцини. Користь від усіх затверджених вакцин значно перевищує ризик побічних ефектів», — заявив цього тижня міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Читайте також: AstraZeneca змінила назву своєї вакцини

Україна підписала контракти на 32 мільйони доз вакцини, наразі надійшло менше мільйона доз — від AstraZeneca та китайського виробника Sinovac Biotech. Окрім того, в Україну привезли 117 тисяч доз Pfizer за системою СOVAX.

Постачання AstraZeneca індійського виробництва затримується, оскільки кількість випадків хвороби стрімко зростає в Індії. Україна наразі щепила лише дещо більше 450 тисяч людей із 42 мільйонів населення.

Тим часом ситуація у сфері охорони здоров’я стає все більш критичною: цього місяця Україна зафіксувала денний рекорд випадків коронавірусу понад 20 тисяч.

За словами Степанова, з країн ЄС не надходило пропозицій щодо продажу «небажаних доз вакцини».

«Кожна країна турбується виключно про своїх громадян», — сказав він.

Читайте також: Більшість українців схвалюють першочергову вакцинацію політиків, — опитування

Можуть бути й інші проблеми. Опитування, проведене у березні, показало, що, хоча майже половина українського населення бажає вакцинуватися, більше двох третин відмовляються від щеплення саме препаратом AstraZeneca. Більше двох п'ятих населення не знають, як зареєструватися на вакцинацію.

Водночас Степанов каже, що нестача вакцин, а не вагання щодо безпеки препаратів, є основною причиною повільного темпу вакцинації в країні.

Схожі новини