Передплата 2024 «Добра кухня»

Аби придбати кисневі концентратори, у мерії продають... компост

У місті Лева вперше в Україні на електронному аукціоні ProZorro продадуть незвичний лот - компост. Це добриво, яке виготовили на львівській компостувальній станції з харчових і садових відходів

Про старт торгів оголосило ЛКП «Зе­лене місто». Стартова вартість «аромат­ного» лота — 300 гривень за тонну, зага­лом компосту назбиралося 50 тонн. На роздуми учасників торгів і подання доку­ментів — 15 днів. Аукціон фінішує 20 квіт­ня. У мерії кажуть, умови аукціону тради­ційні: хто запропонує найвищу ціну, той і отримає компост.

Органічне добриво продають зі соці­альною метою. За вилучені гроші у Ратуші обіцяють придбати кисневі концентратори для однієї з ковідних лікарень міста Лева.

«Першим етапом будівництва сміттє­переробного заводу є запуск станції ком­постування органічних відходів. І от Львів уже починає продавати сміття на аукціо­ні. Точніше, компост, який виготовляють із харчових і садових відходів», — проко­ментував старт незвичного аукціону голо­ва Львівської ОТГ Андрій Садовий.

Як розповів «ВЗ» директор ЛКП «Зеле­не місто» Святослав Євтушенко, покупця­ми компосту можуть бути аграрії, які вже зацікавилися лотом. «Продукції, яка виго­товляється з відходів у Львові, немає ана­логів в Україні, — каже пан Євтушенко. — Маємо продавати продукцію. Саме тому й оголошуємо аукціон на Prozorro, щоб визначити, якою насправді є справедлива ціна продукту, який виготовляємо».

Святослав Євтушенко каже, 50 тонн — лише старт проєкту. Після першого аук­ціону (якщо буде вдалим), ЛКП «Зелене місто» готове торгувати відходами у про­мислових масштабах.

«Додатковий дохід у міську скарбни­цю — це добре! Я „за“ будь-який спосіб заробляння коштів для громади ОТГ, — прокоментувала для „ВЗ“ голова депу­татської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради Ната­лія Шелестак. — Проте до ідеї продава­ти компост ставлюся скептично… Нам треба докласти зусиль, аби для напо­внення бюджету краще працювала по­даткова, а органи місцевого самовряду­вання сприяли правильному стягненню місцевих податків і зборів. У нас непра­вильно функціонують збори із земель­ного податку, податку на нерухомість. Є багато хитрощів, аби не платити. І бага­то хто ці податки не платить… Та притяг­нути боржників до відповідальності май­же неможливо».

Схожі новини