Передплата 2024 «Добра кухня»

Омега-3: користь і шкода

  • 27.03.2021, 20:15
  • 57K

Омега-3, або риб'ячий жир - біологічно активна харчова добавка з корисних жирів. Вони необхідні для підтримки в організмі оптимального жирового (ліпідного) балансу, зниження концентрації в крові і тканинах шкідливих жирів, більш ефективного розщеплення холестерину і спалювання жирових відкладень

Фото умовне
Фото умовне

Омега-3 кислоти разом з білками є важливим компонентом клітинних мембран, необхідних для повноцінного росту та розвитку, функціонування багатьох систем. Особливо важливі 3 жирних кислоти, дефіцит яких небезпечний для здоров'я людини. це:

  1. ЕПК (ейкозапентаєнова);
  2. ДГК (докозагексаєнова).
  3. АЛК (альфа-лінолева).

Ці жирні кислоти незамінні, тобто в людському організмі не виробляються, а надходять до нього:

  • з продуктами харчування;
  • в складі харчових добавок.

Якщо щоденний раціон включає достатню кількість продуктів, багатих Омега 3, необхідність в додатковому прийомі добавок відсутня. На практиці продукти харчування можуть покрити лише потребу в АЛК, але ДГК і ЕПК з їжею надходять в організм в недостатніх кількостях. Щоб уникнути наслідків їх дефіциту рекомендовано вживати риб'ячий жир в капсулах.

Як обрати Омегу-3 (риб'ячий жир)?

Перед тим, як придбати добавку, потрібно розібратися, чим відрізняються Омега-3. Як правило, основними інгредієнтами таких препаратів є ЕПК і ДПГ. Потрібно порівняти їх сумарний вміст з загальною вагою капсули. Користь Омега 3, в яких частка цих найважливіших ПНЖК становить менше 30%, сумнівна. Менша концентрація ЕПК + ДПГ допустима, якщо добавка містить й інші омега-кислоти, зокрема, АЛК, омега-6, омега-9. Зазвичай, це комбіновані добавки з риб'ячого жиру і лляної олії. Оптимальне співвідношення ЕПК і ДПГ в капсулах для дорослих 2:1 або 3:2, для дітей потрібні добавки, в яких докозагексаєнової кислоти вдвічі більше, ніж ейкозапентаєнової.

Ще кілька порад як обрати якісний продукт:

  • Добре, якщо в описі є інформація про ступінь, технології очищення. Найбільш прогресивний метод — молекулярна дистиляція;
  • Капсули можуть бути м'якими і твердими. Перші простіше ковтати. Краще, якщо оболонка кишковорозчинна: такі капсули не створюють неприємного присмаку;
  • Потрібно купувати тільки сертифіковану продукцію відомих брендів;
  • Звертайте увагу на термін придатності.
  • Якісні Омега 3 можна придбати в аптеках, магазинах спортивного харчування.

Користь і шкода Омега-3 для організму

Лікарі рекомендують приймати Омега-3, якщо є захворювання ЦНС, суглобів, синдром хронічної втоми, дерматологічні проблеми, для прискорення реабілітації після інфаркту, інсульту, переломів, а також профілактики цих станів.

Користь Омега-3:

  • Підвищує еластичність судин, знижує ризик розвитку атеросклерозу;
  • Забезпечує повноцінне функціонування головного мозку та ЦНС;
  • Зміцнює суглоби;
  • Покращує стан шкіри;
  • Стабілізує психоемоційний стан;
  • Має протизапальний ефект, підвищує витривалість, опірність інфекціям;
  • Сприятливо впливає на репродуктивну сферу.

Шкода Омега-3 спостерігається під час передозування, якщо є індивідуальна непереносимість. Тим, хто має жовчо-і сечокам'яну хворобу, туберкульоз, дисфункцію щитовидної залози, підвищену кровоточивість добавка протипоказана.

У яких продуктах міститься Омега-3

Рекордсменом за змістом ЕПК і ДПГ є жирна морська риба, виловлена ​​в північних водах — атлантичний лосось, оселедець, сардини, райдужна форель, палтус, тунець. Багаті ними і морепродукти — криль, устриці, краби, гребінці. АЛК міститься в насінні льону, чіа, у багатьох рослинних оліях — лляній, рапсовій, оливковій, гірчичній.

Але рибу зазвичай термічно обробляють, тому значна частина цінних жирних кислот руйнується. А в магазинах часто продається риба з рибних ферм, менш цінна. Тому наш раціон повністю не покриває потребу в жирних кислотах, і його необхідно доповнювати омега-кислотами в капсулах.

Як приймати риб'ячий жир в капсулах

Капсули Омега-3 рекомендовано приймати під час їжі. Дозування залежить від концентрації речовин, разова порція зазвичай становить 1−2 капсули, а вживати їх слід 3 рази на день. Однак перед вживанням варто обов’язково проконсультуватися із лікарем.

Читайте також: 10 продуктів для здоров'я шкіри та волосся

Схожі новини