Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Французи дослідили "ковідні" антитіла: висновки вражають

  • 10.02.2021, 19:35
  • 1 180

Імунітет від COVID-19, який дають антитіла, може зникнути протягом декількох тижнів

Про це повідомляє Le Figaro із посиланням на дослідження, яке було проведене низкою вчених з:

  • університету Сорбонна;
  • університетської лікарні Пиття-Сальпетрієр;
  • Національного інституту охорони здоров'я та медичних досліджень;
  • Інституту Пастера.

Його результати вказують на швидке зниження рівня певних антитіл у медичних працівників, які страждали помірними формами COVID-19.

«У нашому дослідженні ми зосередилися виключно на антитілах, — пояснює Анна-Женев'єва Марселен, вірусолог з Пиття-Сальпетрієр, останній автор дослідження. — І, зокрема, на антитілах класу IgA, присутніх на рівні слизових оболонок.

Ми демонструємо, що їхня кількість стрімко скорочується. У 15% досліджених нами випадків вони зникають вже через два місяці. Тобто одужалий пацієнт може знову заразитися через кілька місяців після хвороби.

Однак це не означає, що після першого зараження ці люди не захищені від важких форм коронавірусу".

Водночас з початку пандемії кілька досліджень показали, що клітинний і гуморальний імунітет, набутий після першої інфекції, був досить міцним. У роботі, опублікованій в журналі Science, навіть йдеться про захист не менше 8 місяців.

Читайте також: Після COVID-19 можуть початись проблеми із зубами — дослідження

«Наша робота не суперечить іншими публікаціям. Ми просто хочемо пояснити: антитіла IgA відіграють дуже важливу роль в запобіганні поширення хвороби.

Як відомо, слизові оболонки фактично є точками входу і виходу вірусу. Якщо на слизових оболонках більше немає антитіл, які блокують вірус на ранній стадії, то людина фактично може передавати його доти, доки його імунна система не сформує відповідь. Іншими словами, ця людина може бути хворою і заразною, попри відсутність симптомів.

Медпрацівники дуже часто інфікуються і стають «здоровими» переносниками вірусу, тому так важливо дотримуватися карантинних заходів", — вважає Анна-Женев'єва Марселен.

Водночас дослідники зазначають, що важкі форми повторного зараження реєструються дуже рідко.

«Це означає, що майже у всіх випадках імунна система функціонує нормально. Під час другого зараження вона розпізнає вірус, починає вироблення антитіл і позбавляється від патогену ще до того, як вірус встигає розповсюдитися в організмі».

Схожі новини