Передплата 2024 «Добра кухня»

Після COVID-19 можуть початись проблеми із зубами - дослідження

  • 28.11.2020, 17:10
  • 744

У США в деяких людей, які перехворіли на коронавірус, почали випадати зуби, експерти вважають, що перенесена хвороба могла цьому посприяти

Люди, які вже мають стоматологічні проблеми, можуть втратити зуби через Covid-19. Про це йдеться в статті The New York Times, передає 112 канал.

У виданні наводиться приклад 43-річної жительки Вурхісвілля (штат Нью-Йорк). Вона ніколи не втрачала постійні зуби, але після Covid-19 один з її зубів випав, до того ж безболісно і без крові.

З такою самою проблемою зіткнулися деякі члени групи онлайн-підтримки, в якій перебувала Хемілі. Всі вони перехворіли на Covid-19, і деякі скаржилися на випадання зубів, підвищену чутливість ясен, а також на сірість і відколи зубів. Водночас серед тих, хто втратив постійний зуб, була 12-річна дитина, у якої не спостерігалося з ними жодних проблем.

Переконливих доказів того, що Covid-19 призводить до втрати зубів, немає. Експерти скептично ставляться до того, що тільки коронавірусна інфекція може стати причиною випадання зубів.

«Надзвичайно рідко зуби буквально випадають з лунок», — сказав пародонтолог з Університету Юти в Солт-Лейк-Сіті, доктор Девід Окано.

На його думку, наявні стоматологічні проблеми можуть посилитися внаслідок перенесеного коронавірусу, особливо коли пацієнти одужують від гострих інфекцій і борються з їх довгостроковими наслідками.

Голова некомерційної організації, що вивчає здоров'я і хвороби кровоносних судин, Фонд ангіогенезу, доктор Вільям Лі вважає, що таке випадання зубів може свідчити про те, що щось відбувається з кровоносними судинами в яснах.

Ще однією причиною погіршення проблем із зубами може стати широко поширена імунна відповідь, відома як цитокіновий шторм, він може проявитися саме після коронавірусної інфекції, вважає доктор Майкл Шерер, протезист з Сонори.

Інші запальні захворювання, такі як серцево-судинні захворювання і діабет, за словами американських медиків, також корелюють із захворюванням ясен в одних і тих самих пацієнтів.

Схожі новини