Передплата 2024 «Добрий господар»

Відновити смак і нюх після коронавірусу можна за 2 хвилини

  • 03.02.2021, 15:30
  • 80.2K

Стан без смаку і запаху може тривати місяцями. Ізраїльський лікар пропонує простий метод відновлення

Втрата нюху і смаку стала характерним симптомом COVID-19. Цим розладом страждає близько половини тих, хто заразився коронавірусом. Фахівці рекомендують нюхове тренування, що сприяє швидшому відновленню, про це пишуть Вісті.

У світі проводилися дослідження з метою розуміння причин втрати нюху і смаку при COVID. Французькі і бельгійські фахівці вважають, що цей симптом дозволяє прогнозувати тяжкість хвороби. Спостереження за 1300 хворими показало, що при наявності цього симптому хвороба протікає в легкій або середній формі.

Раніші дослідження довели, що коронавірус може вражати клітини нюхової зони — запалення блокує нерви, відповідальні за сприйняття запаху. Це тимчасовий симптом — нюх і смак відновлюються через декілька тижнів після одужання. Дослідникам досі незрозуміло, чому втрата нюху і смаку дозволяє прогнозувати тяжкість захворювання. Одна гіпотеза така: вірус потрапляє не тільки в ніс, але і в нервову систему, а та активує імунну систему, що перешкоджає погіршення стану хворих.

Чому у хворих зникає нюх? Дослідники спробували відповісти на це питання, проводячи комп'ютерну томографію порожнини носа і синусів хворих.

На знімках було видно, що нюхові зони набряклі і покриті шаром слизу, тоді як інші ділянки носа і синусів не пошкоджені, і хворі вільно дихають носом.

Кілька місяців тому стало відомо, що вірус прикріплюється до рецепторів АСЕ2 клітин верхніх дихальних шляхів. Спочатку вчені вважали, що вірус заражає і знищує нюхові нейрони, що передають сигнали пахучих речовин в мозок. Але дослідження показали, що на нюхових нервах немає рецепторів АСЕ2, необхідних для прикріплення вірусу, зате вони є на сусідніх сустентакулярних клітинах, що підтримують функціонування нейронів.

Вчені вважають, що саме ці клітини вражаються вірусом. Бурхлива імунна реакція викликає локальну набряклість, але при цьому волокна нюхового нерва не ушкоджуються. Згодом, запальні процеси згасають і нюх відновлюється.

Чому у деяких хворих втрата нюху і смаку триває місяцями?

У них, мабуть, цитокіновий шторм зруйнував частину тканин носа, що уповільнює відновлення нюху після хвороби.

Нюх зрештою відновлюється, але іноді це займає тижні і місяці. Як прискорити цей процес? Є докази, що реабілітація, заснована на вдиханні різних пахучих речовин, сприяє оновленню клітин нюхової системи і відновлення їх функцій.

20 ЛОР-лікарів розмістили в медичному журналі рекомендації з методики нюхових тренувань. Хворому слід вдихати повітря з 4 знайомих запахів 2 рази в день, вранці і ввечері. На кожен запах відводиться 10 секунд. По суті, тренування займає всього 2 хвилини в день.

На думку фахівців, такі вправи стимулюють клітини нюхових рецепторів, що сприяє відновленню їх функцій. Подібне тренування довело свою ефективність ще до появи коронавірусу — при лікуванні неврологічних хворих з розладами нюху.

«Тренування органів чуття викликає утворення нейронних зв'язків у мозку, — каже нейрохірург з лікарні «Шиба» д-р Ліор Унгер. — «Це належить до зору, слуху, а також до нюху. Є наукові роботи, які показують, що відбуваються зміни кількості чутливих клітин, їх структури, зв'язки і розташування в нюхових відділах кори головного мозку. При коронавірусній інфекції нюх втрачається через ураження клітин, і, можливо, таке тренування сприяє відновленню ділянок, які атрофувалися».

Схожі новини