Передплатити Підтримати

Паркові доріжки Львова почали посипати кавою

У рамках пілотного проєкту, у парку «700-річчя Львова» вперше використали кавову гущу для боротьби із ожеледицею

Таку ініціативу запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак. Вона зазначає, що кавова гуща після використання має абразивні властивості і не лише не шкодить зеленим насадженням, а й може бути їм корисною та не потребує збору після використання, повідомляє сайт ЛМР.

«Про цю ідею я прочитала у соціальних мережах. У Facebook одна громадська організація Києва написала, що в країнах Скандинавії та Європи таким чином борються із ожеледицею у парках. Я подумала: чому б так не зробити у нас, адже Львів вважається кавовою столицею України. Львів'яни люблять пити каву, є велика мережа кав’ярень, тому виникла ідея спробувати цей метод у нашому місті.

Однозначно не йдеться про те, що ми будемо підсипати дороги чи внутрішньоквартальні доріжки біля житлових будинків кавою. Йдеться поки саме про парки. Найперше — кавова гуща має абразивні властивості і естетичніше виглядатиме у парку, бо тут природне середовище, і сировина темного кольору на снігу буде виглядати органічніше у парках. Крім того, кавова гуща має корисні властивості — покращує якість ґрунту, позитивно впливає на зелені насадження та не впливає негативно на лапки домашніх улюбленців.

Зараз пробуємо підсипати доріжку парку «700-річчя Львова». Подивимось, як це спрацює. Коли буде гарна погода, то подивимось, чи буде топитися крига. Вона топиться за рахунок того, що кава є темною і, вбираючи сонячні промені, вона розщеплює лід.

Ми сподіваємось, що це буде гарне екологічне та економічне рішення, адже кав’ярні надають нам цей ресурс безкоштовно", — зазначила Ірина Оршак.

Відтак, надалі планують дослідити ефективність такого методу боротьби з ожеледицею та вирішити щодо його подальшої реалізації.

Читайте також: Зимові травми: як допомогти собі у разі забиття, вивиху чи розтягнення зв'язок

«У Львові є сотні кав’ярень — більші та менші мережі. Львів'яни та гості міста дуже полюбляють пити каву, тому генерується багато її залишків. Є кав’ярні, через які проходить 400 горняток кави на день, є тисячі, а є десятки.

Головне — щоб цей експеримент дав свій ефект. Наразі побачимо, як гуща буде використовуватись у масштабах парку. Власне, від сьогоднішнього дня цей експеримент розпочинається і триватиме всі ці дні, поки для цього є відповідні погодні умови. За результатами тестового періоду та тієї використаної кави, яка буде накопичена, ми ухвалюватимемо рішення. Я думаю, що цей експеримент може тривати як мінімум декілька тижнів", — зауважив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Зокрема, в рамках першого експерименту пілотного проєкту, у парку «700-річчя Львова» посипали близько 200 метрів доріжок.

«Сьогодні ми провели перший експеримент пілотного проєкту щодо використання кавової гущі для боротьби з ожеледицею у парках міста. Це корисно тим, що кавова гуща є екологічно безпечною і, відповідно, на відміну від піскосуміші та інших реагентів, вона не пошкоджує газони та кореневу систему дерев. Каву, яку ми використовували, забрали в Копальні кави, також долучилась Арома Кава.

Кавова гуща, яку ми забираємо, є тільки з апаратів і, відповідно, вона трошки волога. Для того, щоб гуща давала результат та був відповідний ефект, її необхідно добре підсушити, а вже тоді використовувати для посипання.

Сьогодні у нас було близько 20 кг. кавової гущі. Відповідно, нам вдалось посипати близько 200 метрів доріжок", — додав директор ЛКП «Зелений Львів» Володимир Данилюк.