Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Неповний курс лікування антибіотиками робить бактерії стійкішими до інших ліків - лікар

  • 26.01.2021, 20:10
  • 652

У випадку, коли людина не проходить повний курс лікування антибіотиками, бактерії в її організмі стають стійкішими і можуть не реагувати на інші медпрепарати

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів лікар-гастроентеролог вищої категорії Комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» Житомирської обласної ради Євгеній Дубівка.

«Всі знають, що антибіотики не впливають на вірус, на нього діють противірусні препарати. Але при тому ж ковіді призначають антибіотики, бо до вірусу приєднується вторинна бактеріальна інфекція. Якщо є мікс із вірусу та 1−2 бактерій, то можна просто не врятувати людину. Тому з метою запобігання бактеріальним ускладненням призначають антибіотики. Вважаю, що вони повинні бути рецептовані. Головна проблема в тому, що багато хто, купуючи в аптеці антибіотик, часто не допиває його за схемою. Якщо його вживати менше часу, ніж вказано в інструкції, бактерія не гине, а отримує стійкість, а потім вже інший антибіотик на неї не діє. Та за 2020 рік в Україні використання антибіотиків збільшилося у 3,5 раза», — зауважив Дубівка.

Є дані, що кишківник після антибіотикотерапії упродовж 3−6 місяців відновлюється самостійно.

Схожі новини