Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Надійшло майже 200 скарг про порушення мовного закону: є і з Львівщини

  • 23.01.2021, 13:50
  • 839

За тиждень мовний закон порушили майже 20 закладів обслуговування Львівської області

Станом на 23 січня до Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня надійшло 195 скарг та звернень громадян щодо порушення нового мовного закону. Люди скаржаться, що їх не обслуговували українською мовою. Про це у своєму тижневому звіті повідомив Кремінь на своїй сторінці в Facebook.

«Рівно тиждень тому, 16 січня, набула чинності стаття 30 Закону України „Про забезпечення функціонування української мови як державної“. За ці дні до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 195 скарг та звернень громадян, найбільша кількість яких із Києва та Київської області — 74, найменша — із півдня та сходу України. Із Львівської області — 17, Одеської і Харківської областей — по 12», — написав омбудсмен.

117 скарг стосувалися відсутності української версії сайтів інтернет-видань та сайтів інтернет-магазинів. Про порушення своїх прав у сфері обслуговування заявили 34 громадянина, щодо розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою — 25, порушення мовного законодавства в галузі освіти — 4, використання посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування недержавної мови — 3.

За додатковою інформацією звернулися близько 50 людей.

«Громадяни, серед іншого, просять роз'яснити, чи зобов'язані представники сфери обслуговування надавати інформацію про товари та послуги недержавною мовою на прохання споживача. Тож, звертаємо увагу, що відповідно до Закону, на прохання клієнта, його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, окрім державної, лише у випадку, якщо це прийнятно для обох сторін», — повідомляє Кремінь.

Схожі новини