Передплата 2024 «Добрий господар»

Цукерки та іграшки отримала... через 15 років

Послання українки знайшла у пляшці угорська родина

15 років тому дитина зі селища Рудно, що біля Львова, Софія Спільник, під час відпочинку на Закарпатті кинула в річку листа у пляшці. Це послання знайшли лише тепер — аж в Угорщині. Слова української дитини розчулили жителів угорського Сегеда, і там для неї зібрали іграшки та цукерки.

У листі написано: «До­брий день, мене звати Соня, але всі кличуть Ньо­ня. Мені три роки, я відпочиваю на Тисі у серпні 5-го року. Хто знайшов — надсилайте пода­рунки за такою адресою. Я буду чекати».

Зараз Софії Спільник 18 ро­ків, Цієї пригоди з пляшкою не пам’ятає — надто малою була. Звісно, що трирічна дитина не сама написала листа, це зро­били її старші сестри — Віка та Надя. Зараз дівчата живуть у Польщі.

Дитячого листа виловили за 405 кілометрів, в угорсько­му Сегеді. Послання відкрили: текст можна було прочитати, але він був написаний укра­їнською мовою. «Цей лист надіслали нам з проханням допомогти і з’ясувати, хто ця дівчинка, оскільки в листі йшлося про бажання отримати подарунок», — розповідає Ге­неральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла. Представники консульства роз­шукали Соню і навідалися до неї з цукерками, не підозрюючи, що вона вже не дитина. Бо рік, коли написали листа, якраз не читав­ся. Недавно до будинку у селі Рудно, де живе авторка листа, машина привезла подарунки, які просила дитина.

Через цю історію жителька Сегеда Марта Карой стала в Угорщині телезіркою. За її сло­вами, пляшку знайшов її син. «Ми з сином висаджували де­рева на березі річки Тиси. Він побачив у воді пляшку доволі цікавої форми і дістав її. Ми по­мітили всередині папірець. Я сказала: „Повернемося додому, відкоркуємо та прочитаємо, що там написано“. Але текст був не угорською. Ми розмістили його у групі міста Сегеда, аби роз­шифрувати», — розповіла Мар­та.

Схожі новини