Передплата 2024 «Добра кухня»

Лавровий лист у домашній аптечці

Лаврове листя у домашній аптечці може бути так само корисне, як і на кухні. Крім нього, в народній медицині використовують і кору лавра, коріння, плоди (які самі по собі неїстівні) та їхні кісточки

Лавровий лист. Фото pexels
Лавровий лист. Фото pexels

Звичайно, всі ці час­тини рослини, крім сушеного листя, придбати проблематич­но, оскільки культура пів­денна, і росте зазвичай у Причорноморській зоні або по узбережжю Се­редземного моря. Однак за бажання лавр можна вирощувати вдома, в гор­щику. Він невибагливий і відмінно приживається за належного догляду.

Лаврову олію вико­ристовують для лікування ревматичного артриту, подагри, а також при цу­кровому діабеті, болях і дзвоні у вухах, пухли­нах печінки й селезінки, кольках, геморої, укусах комах.

Готується вона просто: кілька листочків подріб­ніть у кавомолці і залийте 100 г рослинної олії або топленого вершкового масла. Бажано готувати засіб про запас: чим до­вше настоюватиметься, тим кращими будуть влас­тивості. Однак застосу­вання лаврової олії загро­жує побічними ефектами: провокує нудоту, може викликати місячні раніше терміну і є сильним сечо­гінним засобом.

Ванни з відваром із листя корисні при за­хворюваннях сечового міхура та матки. А якщо шматочок деревини лав­рового дерева покласти в дитяче ліжечко, то малюк спатиме спокійніше.

Виділення з вуха

  • 2 столові ложки лав­рового листя подрібніть і настоюйте дві години в склянці окропу, а потім промивайте й закапуйте у вухо 2−3 рази на день.

Цукровий діабет

  • 10 листків залити 3 склянками окропу, витри­мати 3 години і вживати по 3 столові ложки 3 рази на день.

Геморой

  • 8−10 лаврових лис­точків подрібнюють і на­стоюють протягом го­дини в склянці окропу. Процідивши, робіть при­мочки.

Кон’юнктивіт

  • 3−4 лаврові листки (подрібнені) на пів години залити неповною склян­кою окропу. Цим настоєм промивайте очі і робіть примочки. Ще ж варто випити такого настою (скільки зможете). Якщо кон’юнктивіт гнійний — виліковується за кілька разів, хронічний (ката­ральний) вимагає трохи більше часу.

Виведення солей з організму

  • 5 листочків залити 0,5 л води і прокип’ятити 10 хвилин. Після проці­джування сюди додають столову ложку меду та сік лимона середніх роз­мірів. Пийте маленькими ковточками перед кож­ним вживанням їжі (за день бажано все випити).

Рецепт від кашлю

  • 2 листочки, по сто­ловій ложці соди й меду залити склянкою окропу і 15 хвилин кип’ятити на повільному вогні. Вийнявши лаврові листочки, розмішайте та пийте по 1 столовій ложці (за 30 хвилин до їди і на ніч). По­передньо рідину прогрі­вають на водяній бані.

«Шишки» на ногах

  • 5 листочків подріб­нити, залити нашатир­ним спиртом (100 г) та залишити у темному міс­ці, поки рідина не стане коричневою. Потім про­ціджують і натирають «шишки».

При захворюванні суглобів, судомах

  • 30 г подрібненого листя залийте 200 г со­няшникової олії (краще лляної) і настоюйте 10 днів у теплому місці. Про­цідивши, відтисніть та втирайте у проблемні ді­лянки.

Схожі новини