Передплата 2024 «Добра кухня»

У Білорусі масово звільняють директорів шкіл

  • 27.12.2020, 13:35
  • 804

У Березівському районі Брестської області Білорусі звільнено чотирьох директорів шкіл

Пояснення слід шукати в політичній площині, адже усі звільнені мали високу кваліфікацію й працювали без нарікань, розповідає Еспресо із посиланням на Белсат.

Зокрема, звільнена директорка Березівської базової школи Інна Жукович цього літа була головою виборчої дільниці, де Лукашенко не набрав більшості голосів.

«Офіційні спостерігачі, які були на дільниці, сказали, що Лукашенко переміг, і назвали „підрахунки“. А наступного дня було вивішено протокол, згідно із яким перемогла Тихановська. Який, на диво, можна було сфотографувати. На інших дільницях, де були розміщені протоколи, можна було зробити копію, але не фотографію», — каже незалежний оглядач Сергій Русецький.

Також Тихановська набрала вдвічі більше голосів, ніж Лукашенко, на виборчій дільниці під головуванням Світлани Карпович, звільненої директорки ЗОШ № 3 Білоозерська.

На території Здітівської школи виборчої дільниці не було, але тепер вже звільнений директор цього навчального закладу Віталій Жукович був членом ініціативної групи опозиційного кандидата Віктора Бабарики.

«Він є незручною людиною, тому що людина, яка пропонує певні ідеї й не просто пропонує, а реалізує їх і досягає успіху, вона виходить з-під контролю. А владі потрібні чіткі та передбачувані люди», — кажуть батьки школярів про Віталія Жуковича.

Жукович працював директором 14 років поспіль. За цей період його школа неодноразово потрапляла на районну дошку пошани, там було реалізовано кілька інноваційних проєктів у галузі освіти.

Батьки кажуть, що без цього директора школа перестане існувати. Наразі саме батьківська спільнота розпочала кампанію з підтримки звільнених директорів.

Водночас єдиним директором, який відмовився писати заяву про звільнення і залишається у статусі керівника, є Микола Жукович із місцевої школи № 1. Там була дільниця, головою якої теж був директор.

«Я не хотів би залишати рідну школу, якій віддав стільки років життя. 26 років, 27-й йде», — каже Микола Жукович.

Микола Жукович відомий далеко за межами району, він є автором методичних посібників та підручників, отримав звання «Відмінник народної освіти».

Читайте також: Білоруська чемпіонка світу виступила проти Лукашенка: її виключили зі збірної

Нагадаємо, починаючи з президентських виборів 9 серпня 2020 року, в Білорусі тривають безперервні народні протести проти самопроголошеного глави держави Олександра Лукашенка, який вже 26 років поспіль одноосібно керує країною. Політологи називають ці протести загальнодемократичною мирною революцією.

На думку опозиції, Лукашенком та підконтрольними йому силовими відомствами у Республіці Білорусі встановлено повноцінний диктаторській режим.

Білоруси постійно виходять на мирні акції, мітинги і демонстрації, сподіваючись у такий спосіб натиснути на владу й змусити Лукашенка добровільно піти із посади.

Серед протестувальників є загиблі та важко поранені.

Схожі новини