Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЗНО-2021: основна інформація для майбутніх випускників

  • 25.11.2020, 15:35
  • 1 563

У цьогорічному ЗНО, відповідно до наказу Міністерства освіти та науки України, є певні відмінності із попередніми роками. Для участі у ЗНО можна буде обирати п’ять предметів

Про це сьогодні під час брифінгу розповіла керівник Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Для отримання документа про повну загальну середню освіту треба обрати 4 предмети. І ці предмети є чітко визначені. Українська мова, математика — обов’язкові, третій предмет на вибір — історія України чи іноземна мова, і четвертий — на вибір учасника із того переліку з 11 предметів, які пропонує український центр оцінювання якості освіти.

«Що обирати — вирішує кожен індивідуально, адже кожен знає, що саме потрібно для вступу. В умовах прийому прописано обов’язковими три предмети, які визначили у Міністерстві освіти і науки. Відповідно до умов прийому, кожен заклад вищої освіти повинен ухвалити свої правила прийому і в цих правилах визначити, які предмети потрібні на ту чи іншу спеціальність», — розповіла Лариса Середяк.

Ще одна особливість проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року: вперше окремим предметом винесли українську мову. Учасники можуть обрати «українську мову» або «українську мову і літературу». Це різні предмети цього року. Окрім того, математика у 2021 році вперше є обов’язковою для випускників шкіл для отримання атестату.

Читайте також: Оприлюднили графік проведення ЗНО-2021

«Випускники шкіл, студенти училищ та коледжів повинні знати про новий формат ЗНО, який на них очікує. У січні почнеться реєстрація на пробне тестування, а з лютого — на основне. Формат реєстрації — такий, як минулого року: через заклади освіти формують списки і надсилають у центр оцінювання якості освіти. Формат проведення тестувань ми прораховуємо зараз у різних варіантах. Все залежить від епідситуації та кількості хворих. Але точно можна сказати одне — ЗНО буде обов’язковим для вступу», — зазначила керівник Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

У 2021 році дійсними для вступу у вищі навчальні заклади будуть сертифікати за 2018, 2019, 2020 та 2021 роки.

Як і торік, всі завдання, за замовленням учасників, буде перекладено на шість мов: польську, російську, угорську, молдавську, кримськотатарську та румунську.

Схожі новини