Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відпочинок — задоволення, але не тільки…

Як не зіпсувати собі відочинок і швидко акліматизуватися у тропічних країнах

Багато людей вважають за краще вирушати в подорож у спекотні країни під час холодної пори року. Як не зіпсувати собі відочинок і зуміти швидко акліматизуватися у тропічних країнах? Акліматизація дозволяє організму пристосуватися до нових для нього кліматичних умов. Уявіть, який стрес для нього різка зміна температур і часових поясів! Внаслідок таких раптових навантажень на організм здоров’я відпочивальників у перші дні відпустки може похитнутися. Особливо це стосується маленьких дітей і підлітків. Лікарі не радять брати з собою у подорож дітей до 3-х років, тому що для їхнього здоров’я різкі зміни клімату можуть бути небезпечними. У деяких людей акліматизація минає в більш легкій формі, а комусь завдає чимало клопоту і виводить з ладу на два, а то й на п’ять днів.

Однак не все так погано! Щойно організм присто­сується до нових умов — ви почуватиметеся набагато краще і будете готові повно­цінно насолоджуватися відпо­чинком. Часто акліматизацію плутають із застудою, оскільки їхні симптоми практично не відрізняються. Отже, у вас по­чалася акліматизація, якщо:

  • після приїзду або при­льоту в інший регіон ви відчули втому і апатію:
  • вас нудить;
  • можливі невисока темпе­ратура, озноб;
  • закладеність носа;
  • підвищене потовиділен­ня;
  • у жінок можливе пору­шення менструального циклу;
  • загострюються хронічні захворювання;
  • може бути алергія на будь-яку страву або рослину.

Дитячому організму ще важче впоратися з перепада­ми температури, зміною во­логості повітря тощо. На по­долання акліматизації часом ідуть усі сили ще не зміцнілого організму, тому важливо, щоб дитина добре виспалася, а са­мопочуття прийшло в норму.

Зазвичай процес аклімати­зації займає 2−3 дні, вона про­являється не відразу, найчасті­ше після закінчення доби. Лікарі стверджують, що організм по­чинає функціонувати у звич­ному для нього режимі лише після двох тижнів перебування на новому місці. Стандартний час перебування в чужій країні зазвичай лише 7−10 днів, тому наш організм впродовж всьо­го відпочинку не відпочиває, а працює майже на знос.

Є кілька типів акліматизації.

Теплова. Вона припускає перебування людини в незвич­ній для неї спеці зі зниженою вологістю повітря. Саме при цьому різновиді акліматизації мандрівник може зіткнутися зі всіма характерними ознаками цього явища.

Висотна. Усі гірськолиж­ні курорти розташовані вище рівня моря, що загрожує осо­бливими наслідками: знижен­ням концентрації кисню в пові­трі, суповільненням кровотоку, задишкою, різкими стрибками тиску тощо.

Щоб ваш організм зміг лег­ше перенести акліматизацію, спробуйте дотримуватися та­ких порад:

  • пийте більше води;
  • приймайте вітаміни С, Е і А;
  • не біжіть з літака відразу на пляж — організму потрібен час, щоб відновитися і відпо­чити;
  • не виходьте на сонце у найбільшу спеку, перечекайте від 14.00 до 16.00 у своєму номері;
  • остерігайтеся сонячних опіків, запасіться сонцезахис­ними засобами, сонячними окулярами і панамою, щоб сонце не напекло голову;
  • не накидайтеся на соло­дощі, особливо на фрукти, бо від них може виникнути діарея;
  • не пробуйте їжу на місце­вих ринках, якщо вона викли­кає підозру;
  • утримайтеся від надмір­ного вживання алкоголю;
  • не налягайте на жирну їжу, спробуйте хоча б у перші дні відпочинку втамовувати го­лод свіжими соками, овочами, птицею і легкими супами.

Фахівці стверджують, що акліматизація мине легше, якщо прибувати в нове місце ближче до вечора. В нічний час організм може відпочи­ти і відновитися. Загалом, акліматизація не таке вже й страшне явище, головне — прислухатися до себе і свого здоров’я, а не бігти з літака прямо в клуби і записуватися на денні екскурсії з довгими пішохідними прогулянками. Після відпочинку організму знову буде потрібен час, щоб увійти в звичну колію і почати добре функціонувати.

Часто реакліматизація про­ходить ще важче, ніж аклімати­зація. Це пов’язано з тим, що на відпочинку у вас хороший настрій, а ось повертатися до буднів… Реакліматизація ха­рактеризується такими ознака­ми: безсоння, збій біологічного годинника; втома; пригнічений настрій; незначні болі в гор­лі; лихоманка, головний біль, млявість і сонливість, дратів­ливість, нервовий зрив або де­пресія. Справи накопичилися, доводиться робити активні дії на піку нездужання. Головне — не піддаватися паніці і бути готовими перенести незду­жання за допомогою дружньої підтримки і лікарських засобів, захоплених із дому.

Нінель Кузнецька.