Передплата 2024 «Добра кухня»

Одна з вакцин від коронавірусу виявилася ефективною на 90%

  • 09.11.2020, 15:35
  • 725

Вакцина проти COVID-19 не за горами, адже перші проміжні результати у масштабних випробуваннях показують, що продукт Pfizer та BioNTech на 90% ефективний, заявляє виробник препарату

Про це повідомляє The Guardian, Bloomberg, Reuters.

На думку виробників, аналіз показує значно кращі результати, ніж більшість експертів сподівалися.

У випробуваннях третьої фази взяли участь понад 43 тисячі людей. Люди різного етнічного походження виявились однаково захищеними, кажуть у компанії.

Висновки засновані на проміжному аналізі, проведеному після того, як 94 учасники захворіли на Covid-19. Випробування триватиме доти, доки не буде підтверджено 164 випадки. Рівень потенціалу вакцини може змінитися, але наразі 90% інфекцій було попереджено.

Pfizer каже, що серйозних побічних ефектів немає. Якщо ключові показники будуть безпечні за тиждень, у світу може з'явитися інструмент для боротьби з пандемією.

Збір необхідних даних про безпеку триватиме до третього тижня листопада, зазначає компанія. Потім досьє буде подано до регуляторів (US FDA) на затвердження.

Читайте також: Вакцина від грипу: де і за скільки можна зробити щеплення у Львові

Pfizer розраховує отримати широкий дозвіл США на екстрене використання вакцини для людей у ​​віці від 16 до 85 років. Для цього йому знадобляться дані за два місяці про безпеку приблизно половини з понад 43 тисяч учасників дослідження.

Швидке ліцензування може означати перші дози для медичних працівників до кінця року.

«Сьогодні великий день для науки та людства. Перший набір результатів нашої фази 3 випробування вакцини Covid-19 забезпечує початкові докази здатності нашої вакцини запобігати Covid-19.

Ми досягли цієї важливої ​​віхи в нашій програмі розробки вакцин у той час, коли світові це потрібно найбільше через нові рекорди захворюваності, коли лікарні перевантажені, а економіки намагаються відновитися", — розповідає керівник Pfizer Альберт Бурла.

Нагадаємо, наприкінці липня німецька компанія Biontech та американський фармацевтичний гігант Pfizer повідомили, що починають стадії 2 і 3 клінічних випробувань вакцини BNT162b2, отримавши необхідні дозволи від регуляторів.

Pfizer та BioNTech мають контракт на 1,95 млрд. доларів з урядом США на поставку 100 мільйонів доз вакцин з цього року. Вони також досягли угод про постачання з Європейським Союзом, Великою Британією, Канадою та Японією.

Схожі новини