Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не голубцями єдиними: ТОП-5 страв із капусти

  • 11.10.2020, 20:30
  • 8 355

У кожному рецепті знайдеться абсолютно несподіваний інгредієнт, що надає страві додаткову інтригу

Інгредієнти:

  • 800 г квашеної капусти
  • 1 велике яблуко
  • 1 груша
  • 1 скл. ягід журавлини або брусниці
  • 1 жменя винограду без кісточок (або родзинки)

Викласти капусту в салатник. Нарізати кубиками яблуко, грушу, Додати ягоди й виноград і викласти в салатник. Змішати нерафіновану соняшникову олію, оцет і цукор і заправити сумішшю салат. Дати постояти страві 20 хвилин на холоді, періодично перемішуючи знизу вгору. При подачі прикрасити будь-якою зеленню.

Інгредієнти:

  • 500−700 г білокачанної капусти
  • 1 ріпчаста цибулина
  • 2−3 середніх морквини
  • 100 мл томатного соку
  • 100 г круглого рису
  • 100 г слив або 50 г чорносливу
  • 50 мл рослинної олії
  • 50 г вершкового масла
  • 1 пучок петрушки
  • сіль
  • 4−5 горошин чорного перцю
  • 1 ч. л. меленого коріандру
  • 1 ч. л. подрібненого перцю чилі
  • 2−3 пір'їнки зеленої цибулі

Промити і нашаткувати качан. Нарізати цибулину кубиками 1x1x1 см, моркву — кружальцями 0,5 см. Розвести в сковороді вершкове масло, влити олію і спасерувати до прозорості цибулю і моркву. Всипати зелену цибулю та капусту і смажити на сильному вогні до карамелізації капусти — орієнтовно 10 хвилин. Постійно перемішувати. Потім влити томатний сік і додати спеції — сіль, коріандр, перець горошком. Перемішати і максимально зменшити вогонь. Всипати попередньо промитий рис, додати чилі й розібрані на половинки сливи або чорнослив без кісточок, а також води — вдвічі більше, ніж рису, накрити й тушкувати до готовності рису. Прикрасити листям петрушки.

Інгредієнти:

  • 200 г білокачанної капусти
  • 200 г брюссельської капусти
  • 200 г цвітної капусти
  • 100 г томатного соусу
  • 4−5 цибулин
  • ½ склянки родзинок
  • 2 бутончики гвоздики
  • 2 лаврові листки
  • 1 стакан води
  • 1 ст. л. карі
  • 3−4 ст. л. рослинної олії
  • ½ ч. л. кмину
  • сіль, червоний перець за смаком

У глибокому посуді розжарити масло, кинути цибулю, нарізану кільцями, і обсмажити. Приправити карі та потушкувати все 3−4 хвилин. Важливо! Карі повинен зберегти аромат. Додати кмин, дрібно нарізану білокачанну капусту, суцвіття брюссельської та цвітної капусти. Все тушкувати, постійно помішуючи, 10 хвилин. Розпустити томатний соус в воді і влити суміш в овочі. Промити родзинки й опустити в суміш. Додати лавровий листок і гвоздику. На повільному вогні довести овочевий мікс до готовності. В кінці видалити лаврушку і гвоздику, посолити й поперчити за смаком.

Інгредієнти:

  • 1 кг білокачанної капусти
  • 2 яйця
  • 1 скл. молока
  • кілька гілочок петрушки
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 3 ст. л. пшеничного борошна
  • 1 ст. л. куркуми
  • 1 ч. л. кмину
  • сіль і мелений чорний перець
  • ½ ст. мелених сухарів

Качан капусти тонко нашаткувати і зварити в солоній воді до напівм'якості. Відкинути на друшляк, відтиснути й обсушити. Розтопити масло на сковороді, додати борошно, як слід розтерти, влити гаряче молоко і розмішувати, поки не зникнуть грудочки. Одержаний соус повинен бути густим і, якщо він рідкуватий, додати трохи борошна. Влити соус в капусту, додати кмин, чорний перець, подрібнену петрушку і сіль. Сформувати кульки, вмочити кожну в яйце, обваляти в сухарях із куркумою, кинути в розпечену олію або, краще, у фритюр і смажити до готовності.

Інгредієнти:

  • 100 г бринзи
  • 100 г твердого сиру
  • 100 г адигейського сиру
  • 100 г сиру сулугуні
  • 50 г вершкового масла
  • 4 яйця
  • 5 зубчиків часнику
  • 1,5 скл. молока
  • 1 цибулина
  • 500 г білокачанної капусти
  • 2 ст. л. борошна
  • 1 ст. л. крохмалю
  • по ½ ч. л. насіння кропу та кмину
  • сіль, чорний перець горошком

Приготувати соус бешамель. У сковороді розтопити третину вершкового масла, присипати борошном, довести до світло-золотистого кольору. Поступово влити молоко і проварити до загустіння соусу, помішуючи, щоб не було грудок. Остудити та ввести в соус окремо збиті жовтки й білки, а потім крохмаль. Нарізати цибулю півкільцями, подрібнити часник і обсмажити їх на маслі, що залишилося. Тонко нашатковану капусту покласти до цибулі та часнику, потомити до м'якості, приправити кропом, посипати кмином, приправити сіллю і перцем. До капусти додати 9/10 всіх видів сиру, накришених, нарізаних або натертих і перемішати. Викласти капустяно-сирну масу в форму для запікання, залити соусом, посипати сиром, що залишився, і поставити в духовку на 15−20 хвилин або до рум'янцю сиру. Подаючи, посипати насінням і зеленню кропу.

Схожі новини