Не голубцями єдиними: ТОП-5 страв із капусти
- 11.10.2020, 20:30
- 8 409
У кожному рецепті знайдеться абсолютно несподіваний інгредієнт, що надає страві додаткову інтригу
Інгредієнти:
- 800 г квашеної капусти
- 1 велике яблуко
- 1 груша
- 1 скл. ягід журавлини або брусниці
- 1 жменя винограду без кісточок (або родзинки)
Викласти капусту в салатник. Нарізати кубиками яблуко, грушу, Додати ягоди й виноград і викласти в салатник. Змішати нерафіновану соняшникову олію, оцет і цукор і заправити сумішшю салат. Дати постояти страві 20 хвилин на холоді, періодично перемішуючи знизу вгору. При подачі прикрасити будь-якою зеленню.
Інгредієнти:
- 500−700 г білокачанної капусти
- 1 ріпчаста цибулина
- 2−3 середніх морквини
- 100 мл томатного соку
- 100 г круглого рису
- 100 г слив або 50 г чорносливу
- 50 мл рослинної олії
- 50 г вершкового масла
- 1 пучок петрушки
- сіль
- 4−5 горошин чорного перцю
- 1 ч. л. меленого коріандру
- 1 ч. л. подрібненого перцю чилі
- 2−3 пір'їнки зеленої цибулі
Промити і нашаткувати качан. Нарізати цибулину кубиками 1x1x1 см, моркву — кружальцями 0,5 см. Розвести в сковороді вершкове масло, влити олію і спасерувати до прозорості цибулю і моркву. Всипати зелену цибулю та капусту і смажити на сильному вогні до карамелізації капусти — орієнтовно 10 хвилин. Постійно перемішувати. Потім влити томатний сік і додати спеції — сіль, коріандр, перець горошком. Перемішати і максимально зменшити вогонь. Всипати попередньо промитий рис, додати чилі й розібрані на половинки сливи або чорнослив без кісточок, а також води — вдвічі більше, ніж рису, накрити й тушкувати до готовності рису. Прикрасити листям петрушки.
Інгредієнти:
- 200 г білокачанної капусти
- 200 г брюссельської капусти
- 200 г цвітної капусти
- 100 г томатного соусу
- 4−5 цибулин
- ½ склянки родзинок
- 2 бутончики гвоздики
- 2 лаврові листки
- 1 стакан води
- 1 ст. л. карі
- 3−4 ст. л. рослинної олії
- ½ ч. л. кмину
- сіль, червоний перець за смаком
У глибокому посуді розжарити масло, кинути цибулю, нарізану кільцями, і обсмажити. Приправити карі та потушкувати все 3−4 хвилин. Важливо! Карі повинен зберегти аромат. Додати кмин, дрібно нарізану білокачанну капусту, суцвіття брюссельської та цвітної капусти. Все тушкувати, постійно помішуючи, 10 хвилин. Розпустити томатний соус в воді і влити суміш в овочі. Промити родзинки й опустити в суміш. Додати лавровий листок і гвоздику. На повільному вогні довести овочевий мікс до готовності. В кінці видалити лаврушку і гвоздику, посолити й поперчити за смаком.
Інгредієнти:
- 1 кг білокачанної капусти
- 2 яйця
- 1 скл. молока
- кілька гілочок петрушки
- 2 ст. л. рослинної олії
- 3 ст. л. пшеничного борошна
- 1 ст. л. куркуми
- 1 ч. л. кмину
- сіль і мелений чорний перець
- ½ ст. мелених сухарів
Качан капусти тонко нашаткувати і зварити в солоній воді до напівм'якості. Відкинути на друшляк, відтиснути й обсушити. Розтопити масло на сковороді, додати борошно, як слід розтерти, влити гаряче молоко і розмішувати, поки не зникнуть грудочки. Одержаний соус повинен бути густим і, якщо він рідкуватий, додати трохи борошна. Влити соус в капусту, додати кмин, чорний перець, подрібнену петрушку і сіль. Сформувати кульки, вмочити кожну в яйце, обваляти в сухарях із куркумою, кинути в розпечену олію або, краще, у фритюр і смажити до готовності.
Інгредієнти:
- 100 г бринзи
- 100 г твердого сиру
- 100 г адигейського сиру
- 100 г сиру сулугуні
- 50 г вершкового масла
- 4 яйця
- 5 зубчиків часнику
- 1,5 скл. молока
- 1 цибулина
- 500 г білокачанної капусти
- 2 ст. л. борошна
- 1 ст. л. крохмалю
- по ½ ч. л. насіння кропу та кмину
- сіль, чорний перець горошком
Приготувати соус бешамель. У сковороді розтопити третину вершкового масла, присипати борошном, довести до світло-золотистого кольору. Поступово влити молоко і проварити до загустіння соусу, помішуючи, щоб не було грудок. Остудити та ввести в соус окремо збиті жовтки й білки, а потім крохмаль. Нарізати цибулю півкільцями, подрібнити часник і обсмажити їх на маслі, що залишилося. Тонко нашатковану капусту покласти до цибулі та часнику, потомити до м'якості, приправити кропом, посипати кмином, приправити сіллю і перцем. До капусти додати 9/10 всіх видів сиру, накришених, нарізаних або натертих і перемішати. Викласти капустяно-сирну масу в форму для запікання, залити соусом, посипати сиром, що залишився, і поставити в духовку на 15−20 хвилин або до рум'янцю сиру. Подаючи, посипати насінням і зеленню кропу.