Передплата 2024 «Добра кухня»

Інавгурація Лукашенка розлютила білорусів: почалися стихійні протести

  • 23.09.2020, 19:55
  • 995

У Білорусі опозиціонери засудили вступ на посаду глави держави незаконно обраного президента Білорусі Олександра Лукашенка, а в соцмережах закликали громадян вийти на вулиці в знак протесту

Глави МЗС багатьох країн вже заявили, що не визнають «інавгурацію» Лукашенка. Близько 18:00 на вулицях Мінська почали збиратися учасники протесту, а міліцію перевели на посилений режим несення служби.

OBOZREVATEL стежить за розвитком подій і пропонує текстовий онлайн.

16:00 — Білоруський Telegram-канал NEXTA закликав білорусів вийти о 18:00 у центри своїх міст, щоб «показати кінець легітимності щурячого короля». У повідомленні уточнили, що потрібно приходити у відомі точки збору й бути мобільними, пообіцявши дати детальний план пізніше.

«Сьогодні головний щур пробив дно боягузтва. Він знав, що народ із радістю б прийшов на бандитську сходку, щоб коронувати його по-своєму. Але білорусів позбавили такої чудової можливості. Жалюгідна, прихована й убога церемонія, про яку не говорили навіть на держканалах», — сказано в повідомленні.

Також водіїв закликали блокувати дороги і створювати затори для підтримки протестувальників.

«Саме з цього дня він офіційно стає бандитом-самозванцем, який не визнається всім цивілізованим світом», — уточнив Telegram-канал.

16:40 — Член президії Координаційної ради Павло Латушко заявив, що Лукашенко «провів спецоперацію зі своєї самоінавгураціі». Його слова навів Telegram-канал TUT. by Політика.

«Де радісні громадяни? Де дипломатичний корпус? Чесно кажучи, це більше нагадує злодійську сходку для коронації чергового злодія в законі. Очевидно, що Олександр Лукашенко президент винятково ОМОНу і жменьки брехливих чиновників», — заявив Латушко.

Він також зазначив, що в Лукашенка був шанс піти.

«Але все ж сині пальці зробили свою чорну справу. Диявольська жадоба влади і параноїдальний страх змусили його вкотре порушити закон. Від сьогоднішнього дня він більше не президент Республіки Білорусь. Він просто глава ОМОНу, який без знаків розрізнення орудує на вулицях Білорусі й купки бюрократів», — уточнив опозиціонер.

Представниця опозиції Білорусі й головна конкурентка Лукашенка на виборах Світлана Тихановська записала відео й заявила, що відтепер буде вважати його нелегітимним президентом.

«Це означає, що його накази силовим структурам тепер нелегітимні й не підлягають виконанню. Я, Світлана Тихановська, є єдиним лідером, обраним білоруським народом. І наше завдання зараз — разом побудувати нову Білорусь», — зазначила Тихановська.

18:11 — Силовики оточили площу Незалежності і резиденцію Лукашенко.

18:26 — Жителі міста пообіцяли провести «свою інавгурацію», а деякі вже почали це робити: в соцмережах з'явилося безліч фото «присяги» і «коронації» домашніх улюбленців, на вулиці Мінська вийшли групи дівчат в коронах і з БЧБ-прапорами.

18:35 — У Мінську біля ТЦ «Галерея» зібралися люди з плакатами і коронами.

18:40 — Як повідомило Радыё Свабода — Беларусь, в Могильові почалися затримання учасників протесту.

18:45 — Жителі Солігорська вийшли на акцію протесту і скандують «Щур! Щур!». Тут на протестах таких криків ще не було.

18:54 — У Гродно близько сотні людей з біло-червоно-білими прапорами вийшли на акцію протесту у ТЦ «Корона» на вулиці Космонавтів. Люди плещуть у долоні і показують знак перемоги. Машини подають їм сигнали. Протестувальники недовго постояли і швидко розійшлися. У центрі багато бригад ДАІ, тоновані маршрутки.

19:00 — Автозаки, що стояли в Мінську біля ТЦ «Галерея» на проспекті Переможців, в'їхали в центр міста. Тут вже зібралося близько 300 осіб, деякі з них тримають плакати. Люди почали рух до стели, деякі ще йдуть до Палацу спорту. Машини гудуть.

У людей є плакати з написами: «Якщо у вас 80%, то чого ви так боїтеся?», «Ви ніколи більше не будете для нас президентом».

Нагадаємо, у Білорусі в середу, 23 вересня, відбулася таємна «інавгурація» незаконно обраного президента Олександра Лукашенка.

Схожі новини