Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Енергодиверсанти з Нового Роздолу

Через пошкоджені кабелі на ТЕЦ місто опинилося на грані техногенної катастрофи

За місяць до початку опа­лювального сезону хтось намагався вивести з ладу Новороздільську теплоелек­троцентраль, яка забезпе­чує 30-тисячне місто елек­трикою, теплом і гарячою водою. Підготовка цієї ТЕЦ до зими якраз виходила на завершальну стадію.

За словами керівників цьо­го енергооб’єкта, хтось ви­крав кабелі управління і пошкодив електротехнічне об­ладнання. Диверсія (інакше це не назвеш) могла призвести до ви­буху трансформатора і загибе­лі людей. А ще — спричинити тех­ногенну катастрофу у місті. Через ймовірну аварію жителі Нового Роздолу, як і торік, могли зустрі­ти зиму у холодних помешканнях. Минулого листопада, як відомо, для виходу із «арктичної» ситуації у місто серед ночі приїжджав то­дішній прем’єр Олексій Гончарук («Високий Замок» писав про це).

Завдані енергетичною дивер­сією матеріальні збитки (без вар­тості відновлювальних робіт) оці­нюють у кількасот тисяч гривень. Скеровано відповідні звернення в органи влади, правоохоронні структури. Дирекція цього стра­тегічного об’єкта посилила охо­рону ТЕЦ. І продовжує готувати її до опалювального сезону — хоча запланований графік робіт зірва­но.

«НП» вважають не випадковіс­тю, а зумисною «атакою на стан­цію». Таких «атак» за останній рік було декілька. Спроби дестабі­лізувати роботу ТЕЦ фіксували у липні, травні — «енергодиверсан­ти» намагалися знеструмити ме­режі, вивести з ладу обладнання. Адміністрація підприємства зая­вила, що йдеться про чиїсь «по­літичні чи бізнесові ігри». Натяк зроблено у бік колишніх власни­ків теплоелектроцентралі, братів-політиків Дубневичів, об’єкт яких за рішенням суду (через підозру у корупційних діях) було передано в управління державній компанії.

Фірма Дубневичів судиться з Національним агентством з пи­тань виявлення, розшуку та управ­ління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Вважає, що воно переда­ло Новороздільську ТЕЦ в управ­ління компанії «Нафтогаз Тепло» з грубим порушенням закону — без конкурсних процедур, без дотри­мання інших вимог. Окружний ад­міністративний суд Києва визнав такі дії АРМА протиправними.

Схожі новини