Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"28 років знищувалось все, що стосується виробництва вакцини" - Максим Степанов

  • 12.08.2020, 12:15
  • 716

Міністр пояснив, чому в Україні не виробляють вакцини проти COVID-19

У Міністерстві охорони здоров’я неодноразово заявляли, що після створення ліків проти СOVID-19, Україна одразу отримає достатню кількість препаратів. Зокрема в Україні поки не налагоджені потужності для участі в створенні ліків проти вірусу, який щоденно мутує, розповів очільник МОЗ Максим Степанов під час щоденного брифінгу, і зазначив, що налагодження цих потужностей є головним завданням відомства.

«У нас протягом 28 років практично знищувалось все те, що, в даному випадку, стосується виробництва вакцини. Ще за Радянських часів ми мали потужні інститути, потужну наукову базу, виробництва вакцин. Дивлячись на те, що почало відбуватись, коли ковід прийшов у наше життя, ми зрозуміли, що нам потрібне власне виробництво вакцини. Це одне з питань, яке постав мені президент, що саме нам потрібно зробити з точки зору безпеки нашої країни. Якщо країна має своє виробництво вакцин, ми менш залежні від когось», — зазначив міністр.

За його словами, минулого тижня у нього відбулась зустріч із провідними фармацевтичними компаніями та науковцями з Інституту мікробіології, під час якої обговорили план дій щодо врегулювання ситуації із початком розробки вітчизняної вакцини. «В нас зараз є чітке розуміння щодо почату виробництва вакцин на території України, на наших потужностях. Є завдання — максимально створити умови для науковців, аби вони почали творити».

Зараз в Україні тестують чотири препарати проти коронавірусу. Це Амізон Макс, Аміксин IC, Корвітин і Біовен. Йдеться про ліки, які зареєстровані в Україні, та в інструкціях до ліків відсутня інформацію щодо лікування ними саме коронавірусу.

Схожі новини