Передплата 2024 ВЗ

Туреччина заблокувала важливий для Росії газогін

  • 21.07.2020, 19:35
  • 1 934

Туреччина 27 липня вдруге зупинить прокачування газу по трубопроводу "Турецький потік"

Про це повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на державну турецьку компанію Botas, яка є покупцем газу по закладеній у січні трубі.

Газопровід, що коштував 7 млрд. доларів, зупиниться на два тижні — до 10 серпня. Офіційна причина — ремонтні роботи, які проводить Botas.

Місяць тому «Турецький потік» вже зупиняли на планове обслуговування, яке тривало з 23 по 29 червня. Тоді ініціатором зупинки був «Газпром», а нині вона відбудеться за ініціативою турецької сторони.

Як наслідок, «Газпром» може залишитися без трубопроводів в Туреччині. У травні компанія зупинила прокачку у побудованому на початку 2000-х «Блакитному потоці». Причиною також називали ремонтні роботи, які планували завершити протягом двох тижнів.

Відтоді минуло вже понад два місяці, але труба потужністю 16 млрд. кубометрів на рік стоїть порожня, повідомили Reuters джерела в російській і турецькій газовій галузі.

Проблема — у відсутності попиту. За підсумками першого кварталу Туреччина скоротила закупівлі російського газу на 70% порівняно з 2019 роком і майже в 14 разів, якщо порівнювати з показниками 2-річної давнини.

У результаті Росія вилетіла з першого місця серед найбільших постачальників трубопровідного газу в країну. З 1,87 млрд. кубометрів половину в Туреччину поставив Азербайджан (924 млн. кубометрів), на другому місці опинився Іран (557 млн.), а РФ відкотилася на третю сходинку з 389 млн. кубів.

Відзначається, що російський газ Туреччина замінює зрідженим, якого достатньо на європейському ринку і який коштує набагато дешевше. У травні спотові ціни на найбільших газових хабах Європи падали до 40−45 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте також: Газ продаватимуть за копійки! Експерти спрогнозували ціни на блакитне паливо

Нагадаємо, минулого тижня на голландському майданчику TTF газ з постачанням «на день вперед» подешевшав до 67 доларів за тисячу кубів. «Газпром» намагається продавати газ дорожче, використовуючи контракти з великою відстрочкою поставки — на майбутню зиму або наступний рік.

Але утримати експортні ціни в зоні беззбитковості не вдається: за підсумками червня в середньому тисяча кубометрів палива з Росії йшла в Європу за 94 долари, що нижче точки рентабельності «Газпрому», яку Fitch оцінює в 105 доларів.

Схожі новини