Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польські високопосадовці виступили проти "поштових" виборів президента

  • 02.05.2020, 12:15
  • 712

Усі колишні президенти та шестеро екскерівників уряду Республіки Польща вважають "псевдовиборами" голосування, яке цього місяця має визначити нового главу держави

Про це йдеться у спільній заяві колишніх польських високопосадовців, оприлюдненій експрем’єром Лешеком Міллером у Twitter, передає Еспресо.TV.

«Процедура кореспонденційного голосування у такій формі та в такий час, як це пропонує владна партія, є псевдовиборами. Ми не візьмемо в них участь. Ми сподіваємося, що схожим чином діятимуть інші кандидати, а також виборці, які поділяють нашу турботу про демократичне майбутнє Польщі», — йдеться в заяві, яку підписали колишні президенти Польщі Лех Валенса, Александр Квасневський і Броніслав Коморовський.

Читайте також: Президент Польщі виступив за проведення президентських виборів по пошті

«Проведення виборів під час епідемії створює загрозу для життя і здоров’я громадян», — додають політики.

Заяву також підписали колишні глави польського уряду: Ян Кшиштоф Бєлецький, Марек Белька, Влодзімєж Цімошевич, Лешек Міллер, Казімєж Марцінкевич, Ева Копач.

Перший тур чергових президентських виборів в Польщі має пройти 10 травня, другий — 24 травня.

З огляду на епідемію коронавірусу чинний президент Анджей Дуда та його партія «Право і справедливість» запропонували провести їх по пошті.

Цю ідею підтримала президентська більшість у Сеймі. Тепер своє слово має сказати Сенат.

Як зазначають польські політологи і соціологи, наразі Дуда має усі шанси на переобрання, якщо ж голосування у зв'язку з Covid-19 буде перенесено на осінь, його шанси зменшаться, оскільки тоді будуть взнаки негативні для економіки наслідки згальнонаціонального карантину.

Схожі новини