Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Йде друга хвиля коронавірусу, але панікувати не треба", - вірусолог

  • 10.04.2020, 12:57
  • 1 579

Як і будь-яке респіраторне захворювання, коронавірус поширюватиметься не тільки в Китаї, а й по всьому світу, однак 80% людства перенесе його у безсимптомній формі.

Про це в коментарі OBOZREVATEL сказала українська вірусологиня Надія Жлобак, коментуючи заяву Китаю про початок другої хвилі епідемії в країні через безсимптомних носіїв.

«80% населення переносить коронавірус безсимптомно, це норма для людської популяції і не варто робити з цього панічних висновків. Те, що вірус поширюватиметься — це норма, це ж респіраторне захворювання, він мусить поширюватися. Нікуди ми від цього не дінемось. Потрібно не панікувати і дотримуватися звичних норм профілактики, як і при спалахах будь-яких інших гострих респіраторних захворювань», — повідомила вірусологиня.

На уточнення, чи справді коронавірус несе велику загрозу для людства, Жлобак нагадала про високу смертність від звичайного грипу в Україні.

Читайте також: Як дізнатися, що вже перехворіли на коронавірус: названо 5 симптомів

«Що значить загроза? Коронавірусна епідемія не подібна ні на чуму, ні на віспу. Але хто вам сказав, що звичайний грип не несе загрози? Від коронавірусу в Україні померли на сьогоднішній день 69 сіб, а від грипу тільки в січні цього року померла 621 людина. Вважаєте, що померти від грипу «не страшно»? — уточнила вона.

Вона також висловила думку, що не розуміє, чому уряди західних країн, де фіксують високу смертність від COVID-19, не публікують цифри смертності від грипу у відповідні періоди попередніх років. Жлобак також навела приклад публікації дослідження епідеміологів, яке надрукували у журналі Італійської асоціації епідеміологів, де стверджується, що загальна смертність в Італії в цьому епідемічному сезоні не відрізняється від загальної смертності за останні п’ять років.

Схожі новини