Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Вирішили придбати апарат ШВЛ": як селище на Львівщині намагається пережити епідемію

  • 31.03.2020, 19:35
  • 993

У селищі Славсько, що за 140 кілометрів від Львова, проживають понад 3 тисячі людей. За гроші із місцевого бюджету тут мають закупити апарат штучної вентиляції легень.

Про це повідомила головна лікарка славської лікарні Оксана Зенинець. За її словами, зараз в лікарні облаштовують палату інтенсивної терапії, інформує Суспільне.

Карантину, розповідають місцеві, дотримуються: менше виходять на вулицю, оминають скупчення, носять засоби захисту. У селі не працюють ресторан та кафе, закритий Народний дім, школи — на дистанційному навчанні, на дитячих майданчиках порожньо. Продуктові магазини — відчинені, деякі працюють за скороченим графіком: від 9 до 18:00.

«Із постачанням продуктів немає проблем, є проблеми із цінами. Вони сильно зросли, на борщовий набір — підскочили майже вдвічі. Ми ж відштовхуємося від тих цін, які нам пропонує постачальник», — розповідає власник магазину Ігор Кінаш.

В аптеках Славського ажіотаж стих.

«Перший тиждень було дуже погано й дуже тяжко, а далі все стало на свої місця. Спершу був ажіотаж, люди всього брали багато, а тепер все зупинилося. Постачання як було, так і є. Тільки якщо говорити про імпорт — у зв’язку із тим, що долар піднімається, піднялися й ціни», — каже аптекарка Ольга Отенія.

Читайте також: До львівської лікарні передали апарат ШВЛ від Фонду Порошенка

У славській лікарні теж карантин: мешканців ОТГ консультують сімейні лікарі, проте лікуються вони вдома.

«Пацієнти, які мають захворювання, що загрожують життю, безперечно, відразу госпіталізуються. Це йде в ургентному порядку. Тоді викликається служба швидкої допомоги і пацієнта відвозять до району», — каже головна лікарка славської лікарні Оксана Зенинець.

Із місцевого бюджету виділили гроші, щоб придбати для лікарні апарат штучної вентиляції легень. Коли він з’явиться у славській лікарні, поки невідомо.

На території громади, через загрозу епідемії коронавірусу, створили оперативний штаб.

«Ми дотримуємося всіх заходів безпеки, які заплановані у державі — починаючи від попередження населення, як себе вести. Без потреби не виходити на вулицю, зайвий раз не відвідувати громадські місця, більше двох не збиратися. Скасовані повністю міжміські сполучення, автобуси не ходять», — розповідає селищний голова Славська Володимир Бега.

Схожі новини