Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лікар з Китаю розповів, як уберегти себе та рідних від коронавірусу

  • 12.03.2020, 13:56
  • 272.1K

Новий коронавірус може не проявляти ознак інфекції протягом багатьох днів. Тому лікар з Китаю пояснив, як тоді дізнатися, чи інфікована людина.

У розпал коронавірусної інфекції по всьому світу важливо дотримуватися низки порад, щоб уберегтися від COVID-19. Їх перерахував лікар, який працює у лікарні китайського міста Шеньчжень, зараз він переведений на вивчення коронавірусу в Ухань, повідомляє УНІАН.

За його словами, якщо у вас нежить і мокрота при застуді, ви не можете бути носієм коронавірусної інфекції. Коронавірусна пневмонія — це сухий кашель без нежитю.

«Це — найпростіший спосіб визначити, яка у вас інфекція», — зазначив медик.

Він наголосив, що вірус з Уханя не термостійкий — гине при температурі 26−27 градусів. Тому, радить лікар, пийте більше гарячої води, частіше і довше будьте під сонцем. «Гаряча вода — не ліки, але вона корисна для здоров'я та ефективна при всіх вірусах», — пояснив медик.

Поради лікаря з Китаю, як уберегтися від коронавірусу:

Вірус досить великий за розміром (діаметр — близько 400−500 нм), тому звичайна медична маска в принципі може його відфільтрувати.

Якщо заражений чхає перед вами або пройде на відстані до 3 метрів від вас, сповільніть крок — і «зараза» просто впаде на землю, літати вона не може.

Якщо вірус потрапив на поверхню металу, він проживе не менше 12 годин. Тому якщо ви зіткнулися з якоюсь металевою поверхнею, ретельно вимийте руки з милом.

Вірус може залишатися активним на тканині протягом 6−12 годин. Звичайний пральний порошок повинен убити вірус. Зимовий одяг досить просушити на сонці, щоб убити вірус.

Медик перерахував симптоми пневмонії, викликаної коронавірусом

Після потрапляння інфекції в горло може з'явитися сухість, яка зустрічається при ангіні. Вона триватиме 3−4 дні. Потім вірус буде зливатися з носовою рідиною, потрапляти в трахею, а потім — в легені й викликає їхнє запалення. Цей процес займе від 5 до 6 днів. При короновірусній пневмонії з'являється висока температура й ускладнене дихання.

Закладеність носа не схожа на типову закладеність, з'являється відчуття, що ви тонете у воді. У цьому випадку слід негайно звернутися до лікаря.

Профілактика коронавірусу

Найпоширеніший спосіб заразитися — це доторкатися до людей, тому треба часто мити руки.

Вірус може жити тільки на ваших руках протягом 5−10 хвилин. Але за ці 5−10 хвилин може статися що завгодно (ви можете потерти руками очі або доторкнутися до носа). Крім частого миття рук, ви можете полоскати горло «Бетадином», щоб усунути або мінімізувати дії мікробів, поки ті ще в горлі (перед тим, як потрапити в легені). Будьте уважні й обережні, пийте більше підігрітої води.

Новий коронавірус може не проявляти ознак інфекції протягом багатьох днів. Тому лікар з Китаю пояснив, як тоді дізнатися, інфікована людина.

За останніми даними, як зазначив лікар, інкубаційний період може тривати до 28 днів, перш ніж симптоми COVID-19 стануть очевидними.

«До того часу, коли у людини піднімається температура і з'являється кашель, і вона потрапляє в лікарню, — у легенях зазвичай виявляють фіброз на 50%, і вже занадто пізно!», — наголосив лікар.

Тайванські експерти радять просту самоперевірку на коронавірус, яку ми можемо проводити щоранку: Зробіть глибокий вдих і затримайте дихання більше, ніж на 10 секунд. Якщо ви успішно завершите його, не кашляючи, не відчуваючи дискомфорту, закладеності й т.п., це доводить, що в легенях немає фіброзу, і це вказує на відсутність інфекції.

Японські медики, які лікують COVID-19, радять стежити за тим, щоб ваш рот і горло були вологими, а не сухими. Тому робіть кілька ковтків води кожні 15 хвилин.

«Навіть якщо вірус потрапить у ваш рот, питна вода або інші рідини вимивають їх через стравохід у шлунок, а там кислоти в шлунку вб'ють весь вірус. Якщо ви не п'єте достатньо води регулярно, вірус може проникнути у ваші дихальні шляхи», — пояснив медик.

Схожі новини