Передплата 2024 «Добрий господар»

«Особливих дітей вигнали на вулицю»...

Будівлю дитячого психоневрологічного диспансеру продадуть на аукціоні. А пацієнтів переведуть на лікування до «Чорнобильської» лікарні.

Депутати Львівської обласної ради «реорганізували» Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер", що на вул. Драгоманова, 58.

Цей медзаклад приєднають до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (у народі — «Чорнобильська» лікарня).

Причиною цього кроку стала економія бюджетних коштів на утримання комунальних медичних закладів. Приміщення дитячого диспансеру не будуть довго пустувати. Обласні обранці проголосували на сесії за те, аби будинок у центрі міста Лева продати з молотка. Будівля на вул. Драгоманова, 58, — пам’ятка архітектури місцевого значення. У давнину це була вілла Макаревича, збудована 1909 року у стилі романтичної сецесії, за проєктом Людвіка Вельтце. Площа приміщення дитячого диспансеру — понад тисяча «квадратів».

Депутат Львівської обласної ради, ексзаступниця її голови Парасковія Дворянин бачить у продажу дитячого диспансеру аферу. «Особливих дітей вигнали на вулицю, — каже пані Дворянин. — У стаціонарі диспансеру перебували 36 особливих дітей. Маленькі пацієнти, очевидно, ще не знали, що віднині їм нікуди йти… Бо у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, до якого диспансер приєднали маклери з Винниченка, їм пропонують лише п’ять ліжок. На сьогодні на обліку в диспансері перебувають 12,5 тисячі дітей з психічними вадами розвитку, з них 540 — дітки-аутисти».

Історія з продажем дитячого диспансеру триває з 2017 року. Саме тоді обласні депутати не надали на заміну системи опалення жодної гривні. Хоча, як стверджує Парасковія Дворянин, була виготовлена проєктно-кошторисна документація — орієнтовно на 11 мільйонів гривень. «Профільний департамент та обласна рада вже тоді не вважали за доцільне подбати про комфорт дітей з інвалідністю, — наголошує депутат. — Лікарям диспансеру заборонили виписувати дітям з інвалідністю рецепти на безкоштовне лікування. Цю функцію забрали з переліку психоневрологічного диспансеру і передали сімейним лікарям».

Схожі новини