Передплата 2024 «Добрий господар»

На офіційному сайті Нобелівського комітету Франко раптом став громадянином... Російської федерації!

  • 29.01.2020, 11:11
  • 1 601

Саме так визначено країну (country), з якої походив номінант, у базі даних номінацій на премію з літератури у 1916 році

Про це у Фейсбук написав Ruslan Muzzle і закликав усіх небайдужих взяти участь у флешмобі «Українці пишуть листа до Нобелівського комітету»:

«У 1916 році Іван Франко був номінований на здобуття Нобелівської премії з літератури. На жаль, у цьому ж році його не стало, а премія ця посмертно не присуджується. Та інформація про номінування є на офіційному сайті Нобелівського комітету:

Як встигли помітити найбільш уважні з вас, країною проживання Франка з якогось дива вказано RUSSIAN FEDERATION (RU). Зауваживши це свого часу, я написав до того комітету листа із переконливими поясненнями, що вони, очевидно, щось там наплутали. Потрібно сказати, що на перші мої листи вони чемно відповідали і, прислухавшись до моїх аргументів, додали оце «now UKRAINE (UA)». Це, звісно, добре і вплинуло на візуалізацію (тепер десь там на карті показує Україну, а не Росію, як раніше), але цього не достатньо, бо ж Росія там взагалі не при ділах.

Наскільки я розумію, вони там вказують лише сучасні назви країн (що само по собі дивно), отож, враховуючи, що йдеться про 1916 рік, на місці RUSSIAN FEDERATION (RU) мало би бути AUSTRIA (AT) і той запис зрештою мав би виглядати ось так: «Country: AUSTRIA (AT), now UKRAINE (UA)».

Можливо, справа у тому, що вони трохи заплутались із подіями Першої світової війни, адже на її початку Львів справді був окупований військами Російської імперії, але, по-перше, це була власне тимчасова воєнна окупація, а не переділ кордонів, закріплений офіційними угодами, а по-друге, тривала вона, якщо я не помиляюся, з осені 1914 до літа 1915, коли Львів знову був відбитий австрійцями, тож на рік номінації (1916) Львів таки належав Австрії. Ще додаткову плутанину, мабуть, вносить те, що подача на номінацію відбувалася заздалегідь, таки ще у 1915 році, але це, наскільки можна судити із доступних даних, відбулося вже восени, в кінці листопада.

Щодо цього моменту мені відповіли наступне: «In order to change the country at the time of the nomination, we need to discuss with an historian at the Swedish Academy». Сказали, що це може зайняти трохи часу, бо в них там спочатку були якісь канікули, а потім всі були зайняті врученням поточних премій, і наразі нічого не відомо про те, чи вони там взагалі зверталися по консультацію до істориків. Це все було уже доволі давно, з кілька років тому, на сайті так нічого і не змінилося, а декілька моїх наступних листів (я уже навіть географічні карти тогочасні їм слав) вони просто проігнорували.

Що цікаво, стосовно, наприклад, Генрика Сенкевича, який став лауреатом Нобелівської премії з літератури у 1905 році, Польща вказана і як місце його народження, і як місце проживання на час її отримання, хоча у той час такої держави не існувало, а ці території були під владою якраз Російської імперії. Отож, очевидно, ніщо не заважає у випадку з Франком аналогічно вказати лише Україну, навіть без Австрії, не кажучи вже про взагалі недоречну Росію."

На проблему звернув увагу також директор Дому Франка Богдан Тихолоз.

«Франко справді був номінантом на Нобелівську премію з літератури, хоча й не отримав її з низки причин, серед яких — його передчасна смерть. Проте Іван Франко НІКОЛИ не був громадянином ані Російської імперії, ані тим паче Російської федерації (!!!).

Усе своє життя він був підданим імперії Габсбурґів!

Якщо бути точним, народився Іван Франко в Австрійській імперії (яка існувала в 1804—1867 рр.), а помер у двоєдиній Австро-Угорській державі (час її існування — 1867−1918 рр.).

Водночас усі 60 років Франкового життя (1856−1916) цілком і повністю вкладаються в епоху імператора Франца-Йосифа І (1830−1916), цісаря-«рекордсмена» з династії Габсбурґів, який перебував на престолі 68 років (1848−1916!!!)", — наголосив Тихолоз.

За його словами, Іван Франко кілька разів бував у Російській імперії (а точніше, в підросійській Україні — зокрема, у Києві та Одесі, які тоді були для галичанина «за кордоном»), а також волею долі йому судилося побувати під ТИМЧАСОВОЮ російською окупацією в захопленому царськими військами під час Першої світової війни Львові (у 1914−1915 рр.).

Натомість упродовж усього свого життя він був мешканцем коронного краю Дунайської імперії — Королівства Галіції та Лодомерії (себто Галичини і Волині).

«Тож, навіть за суто формальними критеріями, країна (country) Івана Франка — це аж ніяк не RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA) (як зазначено в базі даних Нобелівського комітету), а радше AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA)», — зазначає директор Дому Франка.

Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка (Дім Франка — Franko House) виступає з ініціативою офіційного звернення до Нобелівського комітету з вимогою виправити прикру помилку в атрибуції громадянства Івана Франка як номінанта на Нобелівську премію з літератури 1916 року. На підставі документальних джерел, копії яких готові надати, засвідчуємо, що він був підданим Австрійської (з 1867 р. — Австро-Угорської) імперії.

«Тож країна (country) проживання Івана Франка має бути вказана як AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA), а не RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA) (як ПОМИЛКОВО зазначено в базі даних Нобелівського комітету)», — ще раз наголошує Богдан Тихолоз.

Схожі новини