Передплата 2024 «Добра кухня»

Святий Миколай чи Дід Мороз? Українці розповіли, у кого вірять більше

  • 18.12.2019, 16:58
  • 1 173

Половина українців вірять у Святого Миколая. Принаймні саме стільки зізналися у цьому соціологам, і, порівняно з минулим роком, їх кількість зросла (у 2018 – 43%). Натомість у Діда Мороза вірить 31% українців, хоча динаміка також позитивна — минулоріч вірили 25%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» упродовж 5−8 грудня 2019 року, повідомляє Громадське.

У Святого Миколая найбільше вірять на заході (58%), в інших регіонах таких близько половини. Більше вірять жителі сіл, жінки та більш забезпечені.

У Діда Мороза відносно більше вірять жителі півдня, містяни, жінки, молодші й більш забезпечені українці.

Близько 40% відзначили як найулюбленіші новорічні свята Новий Рік та Різдво. Ще для 7% опитаних таким є День Святого Миколая, 3% — Старий Новий рік. Тільки 3% не люблять жодне з перерахованих свят.

На півдні, сході та в центрі країни більше люблять Новий рік, а на заході — є Різдво. Більша прихильність до Нового року — серед чоловіків, мешканців міст та молоді. Тоді як Різдво більше люблять в селах, старші опитані й жінки.

У межах дослідження опитали 2000 мешканців України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за типом поселення, регіонами, віком, статтю. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

Схожі новини