Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Почесного консула Королівства Бельгія у Львові Ярослава Гарцулу удостоєно звання «Кавалер ордену Леопольда»

Львів’янин став першим українцем - кавалером ордена Леопольда — найпочеснішої національної нагороди Бельгії.

Почесний консул Його Величності Короля Бельгії у місті Львові Ярослав Гарцула (з консульськими повноваженнями вже понад десять років у Львівській, Волинській, Тернопільській та Івано-Франківській областях) отримав найдавнішу та найповажнішу нагороду на національному рівні у Бельгії — Орден Леопольда І, ступінь «Кавалер ордену» (шляхетний титул вищого класу) за його внесок та відданість зміцненню економічних і культурних зв’язківміж Україною та Бельгією. Також Ярослав Гарцула отримав номерну срібну медаль — «MedagliaPontificia» — офіційну щорічну медаль III року Понтифікату Святішого Папи Бенедикта XVI.

Його нагороджували у львівському Палаці Потоцьких, серед VIP-гостей свята — Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс.

Згідно із бельгійським законом, від 11 липня 1832 року нагороду орден Леопольда присуджують людям з певним статусом, відзначаючи їх за багаторічну діяльність або за видатні заслуги.

Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс вручає Ярославу Гарцулі найвищу державну нагороду Бельгії – Орденом Леопольда, титул «лицаря шевальє».
Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Алекс Ленартс вручає Ярославу Гарцулі найвищу державну нагороду Бельгії – Орденом Леопольда, титул «лицаря шевальє».

«Ця нагорода — приємна несподіванка для мене, — сказав для „ВЗ“ Ярослав Гарцула. — Коли нагорода проходить погодження через МЗС Бельгії (там 400 працівників), кожен має відзначити того, кого нагороджують. Якщо хтось пише негативний відгук, нагороду не вручають. Я отримав цю найвищу відзнаку першим в Україні».

«На території консульського округу, — веде далі розмову консул, — близько 60 підприємств з бельгійським капіталом та проживає чимала кількість громадян Бельгії, які щоденно отримують інформаційну, консультаційну та юридичну підтримку від Почесного Консульства. На Львівщині — 45 компаній з бельгійським капіталом. Це компанії, які займаються сільським господарством, IT-технологіями, фармацевтикою, будівництвом… За десятирічний період роботи консульства жоден бельгійський бізнес не припинив свою діяльність, чим я пишаюся. Нещодавно за нашою допомогою відкрито нову бельгійську компанію „Хіма“ у Бориславі. Компанія займається виготовленням виробів з дерева. Інвестиції „Хіми“ впродовж кількох років — близько семи мільйонів євро».

Ярослав Гарцула зізнається, досі його найціннішими нагородами були спортивні. Він є майстром спорту міжнародного класу з аквабайків, триразовий чемпіон України, володар Кубку України, призер чемпіонатів Європи та світу… Тривалий час Ярослав Гарцула очолює Федерацію водно-моторного спорту України у Львівській області. Не спортом єдиним. Одне з найбільших здобутків, якими особливо пишається Ярослав Гарцула — допоміг з газопостачанням у рідному селі Вуйковичі Мостиського району Львівщини. Каже, село завмирало, люди виїжджали на заробітки… Коли туди запустили «блакитне паливо», Вуйковичі отримали друге життя.

Плани Ярослава Гарцули на 2020 рік — продовжувати консульську діяльність, щоб бельгійці почувалися, як вдома. «Домовився із обласною державною адміністрацією у Тернополі, щоб наступного року у цьому місті було встановлено меморіальну дошку отцю Францу-Ксаверу Бонну. Також є рішення комісії Львівської міської ради, щоб одну з вулиць Львова назвати на честь отця Бонна. Він зробив чимало добрих справ для Тернопільщини та України. На вулиці Збаразькій у Тернополі постане пам'ятник бельгійським воякам, які загинули у Першій світовій війні. Відкриємо меморіальну дошку у будівлі Львова, де постало друге консульство Бельгії у Львові — на вулиці Міцкевича. В історії міста Лева було три консульства Бельгії, зокрема у 1912 році на вул. Чайковського, 7, на перехресті вул. Київської-Чупринки — вул. Набелюка, 37 (тепер вул. І. Котляревського). Тоді було багато бельгійських компаній, які інвестували у Львівщину — у Бориславі видобували нафту. Ці консульства допомагали бельгійським підприємцям в розвитку їхньої діяльності».