Передплата 2024 ВЗ

З такими цінами на овочі борщу не навариш

За два роки капуста подорожчала на 430%.

За останні два роки в Україні зросли ціни практично на усі соціально значущі продукти. За даними Інфляційного барометра Мінекономрозвитку, рекордсменом з подорожчання є капуста. За два роки ціна на неї зросла на 430% - з 3,7 грн до 19,53 грн за кілограм. На другому місці картопля — вона подорожчала на 9,59 грн, або на 159%. За станом на 9 жовтня середня ціна кілограма картоплі в Україні сягала 15,6 грн. Це чи не найвищі ціни на картоплю в Європі.

Що буде з цінами на картоплю, наразі не беруться прогнозувати навіть експерти, оскільки ситуація, що зараз виникла, пов’язана не стільки з дефіцитом картоплі (уражай цьогоріч менший, але достатній для внутрішнього ринку), скільки з холодною війною між постачальниками та великими торговими мережами. Річ у тім, що ритейлери розраховуються за отриманий товар через 40 днів, а то й пізніше, часто намагаються «збити» ціну уже тоді, коли постачальник привіз товар, розуміючи, що везти картоплю назад у сховище ніхто не буде. Тому виробникам картоплі, зрештою, як і інших овочів, не вигідно укладати угоди з ритейлерами, натомість цього року багато компаній домовились про поставку картоплі на переробку.

В Україні запрацював новий завод з виробництва чипсів, а також один з найбільших у Європі завод з виробництва крохмалю. Натомість у деяких столичних супермаркетах ціни на картоплю сягають 23 гривень за кілограм. А за даними Agravery.com, уже зараз деякі трейдери отримали замовлення від ритейлерів на поставки картоплі з Єгипту та Алжиру. Тож єгипетська картопля може з’явитися у наших супермаркетах ще до грудня.

Щодо м’яса, то ціни на нього зростають не так активно, як на овочі. Так, свинина за два роки подорожчала на 11,82 грн (на 11,98%) — до 110,45 грн за кг, яловичина — на 1,2 грн (1,01%) до 119,9 грн. При цьому ковбаси за цей час подорожчали на 36,66 грн (на 23,22%) — до 194,56 грн за кг. Як пояснив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, ціни на м’ясо, насамперед яловичину, не підвищуються через скорочення попиту на нього. Для пересічного українця м’ясо залишається доволі дорогим продуктом, тому його споживання вкрай обмежене.

Схожі новини