Передплата 2024 «Добрий господар»

Попит на газ Європі залишається невисоким — ЗМІ

  • 09.06.2023, 19:45
  • 822

Попит на газ у найбільших країнах Європи залишається низьким, попри рекордне падіння цін

Газ. Фото умовне
Газ. Фото умовне

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними S&P Global Commodity Insights, попит на паливо в Німеччині, Італії, Нідерландах, Франції, Іспанії та Великобританії у травні впав на 9,7% порівняно з роком раніше. Це означає, що споживання нижче за рівень минулого року, коли ЄС намагався економити газ перед зимою.

Як пише видання, хоча це найменше зниження за будь-який місяць цього року, воно підкреслює, що європейська промисловість щосили намагається оговтатися від енергетичної кризи, що послідувала за вторгненням рф в Україну. Промислова активність у єврозоні скорочується, тому зниження попиту може стати постійним.

За оцінками S&P, на попит з боку деяких динамічних секторів Європи впливають певні фактори. У хімічній галузі падіння цін на аміак стимулювало продовження імпорту зі США та Тринідаду та Тобаго, тоді як сезонне технічне обслуговування нафтопереробними заводами знизило споживання газу у травні.

Падіння попиту на промисловий газ у травні також було особливо різким у постраждалій від рецесії Німеччини, де зниження становило 15%.

Ключові споживачі не хочуть відновлювати попит після того, як рекордне зростання цін на енергоносії минулого року спонукало їх скоротити виробництво. Це сприяло 60%-му падінню базових європейських цін на газ цього року.

Крім того, покупці схиляються до альтернативних джерел, таких як вітер та сонячна енергія для харчування своїх заводів.

Зазначається, що країни ЄС досягли добровільних цілей зі скорочення споживання газу на 15% у період із серпня 2022 року до березня цього року, але частково це сталося через м’яку зиму і вищі ціни, що знизили попит. Країни ЄС прагнуть різко скоротити свою залежність від російського викопного палива.

Нагадаємо, у поточному місяці ціни на газ у Європі впали до найнижчого рівня більш як за два роки.

Схожі новини