Передплата 2024 ВЗ

Опалювальний сезон 2019-2020. В уряді гарантують: буде тепло, але дорого

  • 16.10.2019, 10:13
  • 1 759

15 жовтня в Україні традиційно стартує опалювальний сезон. Проте у кожному регіоні органи місцевого самоврядування самі визначають дату подачі тепла в залежності від погод

А вона останніми днями ставить температурні рекорди і дозволяє потішитись сонячним бабиним літом. Водночас станом на кінець минулого тижня існувала загроза, що чотири десятки міст будуть позбавлені теплопостачання через борги комунальних підприємств перед «Нафтогазом України». Список боржників є відкритому доступі, повідомляє Главком.

Щоб відновити постачання блакитного палива, рівень розрахунків підприємств не повинен опускатись нижче 90%.

Ключове питання для усіх споживачів: чи подорожчає газ і чи виростуть ще більше тарифи на опалення та гарячу воду?

Газовий монополіст не став заспокоювати: ціни таки підуть вгору, запевнили керівники «Нафтогазу». «Вже у жовтні газ може різко подорожчати. А до кінця опалювального сезону ціна для кінцевого споживача, за прогнозами експертів, збільшиться з 6 до 8,5 грн за кубічний метр — на це вказують поточні біржові прогнози, — попередив глава „Нафтогазу“ Андрій Коболєв. — Якщо буде переривання транзиту російського газу (з 2020 року — ред), то через кризу поставок ціни можуть зрости ще більше».

Раніше ЗМІ повідомляли, вже писав про те, що кінцева мета монополіста — вже з 1 листопада продавати газ населенню по 9,7 тис грн за тисячу кубометрів — це на 50% вище, ніж коштував газ у вересні (6,4 тис грн. за тис куб м).

Варто нагадати, аби стримати ріст цін, цього міжсезоння у підземні сховища закачано рекордні обсяги газу. Паливо це закуплене за низькими цінами на європейському ринку. До прикладу, 10 жовтня на європейському хабі TTF ціна впала до $ 162 за тисячу кубів (це приведена вартість до кордону України — розрахунки Української енергетичної біржі (УЕБ), а українцям «блакитне» паливо вже пообіцяли продавати майже по $ 347, тобто більш ніж удвічі дорожче!

Високі тарифи відстоює Мінфін

В унісон з топ-менеджером «Нафтогазу» робить прогнози і міністерка фінансів Оксана Маркарова. «Тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні знижуватися не будуть! Питання в ринковому утворенні тарифів… Якщо ціна на газ є ринковою, то уряд тим, хто потребує допомоги, повинен надавати субсидії. А люди, які живуть у великих будинках мають платити чесну ціну, а не бути теж субсидійованими», — пояснила урядовець. Вона наголосила, що зараз в Україні діє «несправедливий» механізм встановлення цін на газ для населення. «Уряд працює над тим, щоб на комунальні послуги витрачалось не більше 15% від доходів сім’ї», — пообіцяла Маркарова.

Платити не більше 15% - привабливо, але це лише обіцянка, а от щодо субсидій — так їх вже давно всім, хто потребує, не вистачає, а тепер у проекті державного бюджету на 2020 рік обсяг цих виплат урізали до 47,6 млрд грн (в 2019-му — 55 млрд). І це при тому, що коштів на оплату газу навіть при нинішніх цінах споживачам бракує. Свідченням цьому є обсяги боргів перед газовим монополістом.

Ціни на газ для населення зрівняються з цінами для промисловості

Минулого опалювального сезону, коли на європейському ринку газу ціни вже почали падати, «Нафтогаз» тримав планку: монополіст продавав свій ресурс для промислових підприємств по 12−15 тис. грн за тисячу кубометрів. Звісно, населення не витримало б такого навантаження, тому й було запроваджено штучне стримування ціни на українському ринку газу. Цього року ситуація змінилася: «Нафтогаз» нарешті вийшов на біржові торги, а там завдяки більш дешевому імпортному ресурсу ціни постійно падають, тому можливості для цінових маніпуляцій різко скоротилися.

Що ж мала на увазі Оксана Маркарова, пояснюючи, що комунальні тарифи знижуватися не будуть через перехід на ринкові механізми ціноутворення? Справа в тому, що з 1 січня 2020 року ціна газу для населення має зрівнятися з ціною для промисловості, адже з нового року закінчує дію минулорічна постанова Кабміну № 867 про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на «Нафтогаз» з метою стримування зростання ціни для побутових споживачів. А відтак, монополіст отримає право продавати газ побутовим споживачам не вище середньоарифметичної ціни для промисловості, яка формується на Українській енергетичній біржі (УЕБ), де продають газ власного видобутку, а також імпортоване з європейських хабів паливо.

У проекті фінплану «Нафтогазу» на 2019 рік, поданому у липні до Кабінету міністрів (після чергового доопрацювання на вимогу уряду Гройсмана), з 1 листопада планувалося збільшити ціну газу для побутових споживачів до 9650 грн за тисячу кубометрів (у вересні — 6,4 тис грн). Але новий уряд відмовився приймати цей документ. «Зараз „Нафтогаз“ розробляє новий проект фінансового плану на 2019 рік, а також на 2020-й. Ці документи відповідатимуть новим ринковим умовам», — запевнив «голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв. При цьому топ-менеджер не уточнив, якою буде ціна газу для теплокомуненерго з настанням опалювального сезону. «Ціна на жовтень буде визначена урядом приблизно 15 жовтня», — обіцяв Коболєв.

Отже, до нового року ще діятиме вищезгадана постанова Кабміну № 867 — там визначені маркери, до яких прив’язана ціна для побутових споживачів. Визначальним є імпортний паритет, ціна імпортованого в Україну газу. Тому ніяких підстав для різкого подорожчання газу, про що стверджує Коболєв, поки що немає. Крім імпортного паритету, гарантією стабільної ціни мають стати рекордні обсяги палива, закачаного у підземні газові сховища. Мова про 21 млрд кубометрів. Це найбільший рівень запасів за останні дев’ять років. Закупівлі імпортного газу проведені в період цінового падіння на європейських хабах, що розпочалося ще у жовтні 2018 року.

Схожі новини