Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

40 євродепутатів закликають Зеленського не обмінювати фігуранта MH17 Цемаха

Депутати Європейського парламенту написали листа президенту Володимиру Зеленському з проханням не включати у список обміну полоненими з Росією імовірного фігуранта справи MH17 Володимира Цемаха

Про це йдеться у листі, оприлюдненому депутаткою Нідерландів Каті Пірі, — пише «Українська правда».

«Ми розуміємо контекст, у якому відбуваються переговори (між Росією і Україною про обмін — ред.), і дипломатичні зусилля української влади, — пишуть євродепутати. — Однак пан Цемах є підозрюваним у кримінальному розслідуванні збиття MH17. Доступ Спільної слідчої групи до нього та його свідчень має надзвичайну цінність для ефективного судового слідства…».

Далі автори листа наголошують, що Цемах — громадянин України, який перебуває під вартою. І нагадали про резолюцію РБ ООН, за якою всі особи прямо чи непрямо відповідальні за знищення MH17 мають постати перед судом.

Лист підписали 40 євродепутатів. Копію листа направили високому представнику ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріці Могеріні.

Нагадаємо, 30 серпня засновник британського розслідувального видання «Bellingcat» Еліот Гіґґінс припустив, що Україна погодилася видати Росії ключового свідка у справі збитого над Донбасом пасажирського літака в обмін на звільнення українців-політв'язнів.

Схожі новини