Передплата 2024 ВЗ

“Це здирство! Плата за вивіз сміття збільшилася для кафе... утричі”

Чиновники мерії “розводять руками”, мовляв, дослідження показали, що з міста почали вивозити значно більше відходів, ніж колись...

Власники кафе та ресторанів центру Львова, які отримали платіжки за комунальні послуги, зокрема, вивіз сміття з контейнерів, досі не можуть відійти від шоку. Тариф за вивіз побутового мотлоху зріс аж утричі! Нововведення запровадили у липні цього року, одразу після того, як Львівська ОДА повернула мерії повноваження вивозити з міста тверді побутові відходи.

Пані Олександра уже три роки має невеличке кафе в центрі Львова. Коли отримала платіжки за вивіз сміття — ледь стримувала емоції. Ще у червні за вивіз побутових відходів платила 355 гривень, тепер — понад тисячу. «Це здирство! Вивіз сміття для власників кафе подорожчав утричі, — обурюється підприємиця. — На якій підставі мерія це зробила? Що саме подорожчало: послуги транспортування, бензин, зарплата? Чому не було громадських обговорень? Нас просто поставили перед фактом — платіть більше. Як за таких умов виживуть малі кав’ярні?».

«Схоже, мерія переклала проблеми з вивезенням сміття на плечі та гаманці підприємців. За таких умов ніхто не буде зводити сміттєпереробний завод. Адже там буде чіткий контроль за обсягом відходів, які привозять на переробку», — додав співвласник ресторану в центрі, пан Дмитро.

Телефоную по коментар до в. о. директора департаменту з питань поводження побутовими відходами Львівської міської ради Сергія Сала. Чиновник пояснив, що значно вищі тарифи на вивіз сміття у червні затвердив виконавчий комітет міськради. Перед тим, мовляв були громадські слухання, жваві дискусії… У мерії ухвалили спеціальний документ — «Норми надання послуг з вивезення твердих побутових відходів у Львові на 2019−2023 роки». У документі є коефіцієнти для усіх закладів міста: від ринків та магазинів до кав’ярень. «Особливі» умови на вивіз побутового мотлоху — у центрі міста, де найбільше туристів. Для власників кнайп у центрі — вищий коефіцієнт, ніж на периферії.

«Нові норми за вивезення сміття затвердили, бо, за результатами досліджень, у місті збільшилася кількість твердих побутових відходів, — пояснив чиновник. — У 2015 року на полігон приймали 237 тисяч тонн відходів, а у 2018-му році — 255 тисяч тонн. Також законодавство вимагає переглядати норми вивезення відходів не рідше, як раз на п’ять років. Востаннє у Львові норми затверджували у 2013 році. 2018-го міський голова Львова видав розпорядження про створення робочої групи, яка має перевірити ситуацію щодо відходів».

Фото з відкритих джерел

Схожі новини