Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Боржники не зможуть купити газ за “літніми” цінами

Оформити послугу “Газовий запас” можна онлайн, але треба мати на рахунку кругленьку суму

До 25 вересня українці можуть придбати газ на опалювальний сезон за ціною 5,72 гривні за кубометр (ціна з ПДВ, але без врахування витрат на транспортування та розподіл). З квітня цього року ціну на газ для населення переглядають щомісяця. Досі вона постійно знижувалась, оскільки газ на ринку дешевшав. Та з настанням холодів попит на газ, а отже, і ціна на нього почне зростати. Тому споживачам у рамках програми «Твоя енергонезалежність» пропонують викупити газ на нинішніми цінами. Це вигідно і для населення, і для «Нафтогазу», який матиме додаткові кошти, щоб закачати газ у сховища.

«Ціна газу для населення за минулі п’ять місяців знизилася на 25%. Зараз вона нижча, ніж рік тому. Багато наших комерційних клієнтів вже зафіксували свої витрати на газ, передплативши бажані обсяги. Тепер така можливість є і у побутових споживачів. Такий продукт існує на багатьох розвинених ринках», — сказав голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Аби скористатись послугою, треба звернутись з відповідною заявою до місцевого газзбуту. Щоправда, якщо у вас є заборгованість за газ за попередній період, то скористатись акцією ви не зможете. Як пояснила «ВЗ» прес-секретар компанії «Львівгаз» Ірина Палига, не обов’язково їхати до Центру обслуговування клієнтів. Якщо користувач має Особистий кабінет на сайті 104.ua, то подати заявку можна і онлайн. «Споживач може самостійно розрахувати обсяг газу, потрібний йому на опалювальний сезон. Якщо він не впевнений, скільки саме кубометрів йому треба, то працівники Центру обслуговування клієнтів підрахують на основі його витрат за попередній опалювальний сезон, — каже Ірина Палига. — Використовувати передплачений газ можна з 1 жовтня цього року до 31 березня 2020 року. Якщо за цей період споживач не встигне використати увесь обсяг передплаченого газу, то залишки будуть на його рахунку як переплата. Якщо ж, навпаки, передплачений обсяг газу вичерпає швидше, то далі просто платитиме за газ у звичному режимі».

Однак є два моменти, які стримують споживачів від передплати за газ. По-перше, за увесь зарезервований обсяг треба заплатити однією сумою. Якщо ви живете у будинку з індивідуальним газовим опалення, то на зиму треба кілька тисяч кубометрів (максимальний обсяг, який можна передплатити — 25 тис кубометрів). Тобто відразу треба перерахувати кільканадцять тисяч гривень. По-друге, наразі не зрозуміло, як бути субсидіантам. «Зараз узгоджуємо з соцзахистом, чи будуть вони фінансувати субсидії тим, хто передплатить газ. Річ у тім, що субсидії призначають помісячно, а тут споживач має передплатити газ одним платежем», — каже Ірина Палига.

Схожі новини