Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дім Франка облаштує родинну пивницю Каменяра

Дім Франка, що у Львові на вул.І.Франка, 152, планує відновити пивницю родини Франків! Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив директор музею Богдан Тихолоз.

«Дім Франка не зупиняється у своїх творчих ініціативах і якраз заповзявся відновити пивницю Франків, — написав директор. — Як відомо, знаменита вілла на Софіївці має чудові підвали, де панство Франків тримало усяку всячину: дрова, вугілля, всілякий господарський та спортивний реманент, банки, слоїки з різними закрутками, вареннями й конфітюрами, бутлі з домашніми наливками, на які така щедра й вигадлива була пані Франкова, ба навіть кролів і курей!

Не так давно ми спільними зусиллями відновили кухню родини Франків. Бо який же дім без кухні? І який же дім — правдивий галицький дім — без пивниці?".

Зі слів Богдана Тихолоза, «коли радянська влада творила музей „великого Каменяра“ як ідеологічний інструмент (одразу після Другої світової війни), геть усі бутлі та слоїки Ольги Франкової повикидали на смітник як непотріб. А Франковими мітлами-граблями-лопатами, певно, ще довго користувалися двірники та прибиральниці „нових господарів“ Софіївки…».

У музеї обіцяють відвідувачам Франкової пивниці... наливки пані Франкової.
У музеї обіцяють відвідувачам Франкової пивниці... наливки пані Франкової.

Наразі Дім Франка шукає нові експонати: стелажі (полиці), скляні вироби, плетені кошики, гасові лампи, столярний реманент… Бажано приносити речі першої половини XX століття — «австрійських» чи «польських часів».

Схожі новини